Federația Europeană a Lucrătorilor din Construcții și Lemn a reclamat România și Bulgaria la Comisia Europeană, scrie Der Standard. Motivul este posibilul ajutor de stat ilegal și încălcarea legilor concurenței pe piața europeană.
România și Bulgaria sunt acuzate că au întocmit legislația națională în așa manieră încât firmele din aceste țări plătesc asigurări sociale mult mai mici atunci când își trimit angajații să muncească în străinătate.
Acest fapt oferă firmelor românești și bulgărești un avantaj enorm pe piață. Se estimează că anual firmele românești beneficiază astfel de 25 de milioane de euro, iar cele bulgărești de 20 de milioane de euro.
Federația a cerut guvernului federal din Austria ca pe perioada cât această țară este la șefia Uniunii Europene să ia măsuri împotriva concurenței neloiale. Ca raport populație/muncitori străini, Austria și Belgia se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de muncitori din alte state ale Uniunii.
Salariile și dumpingul social se observă mai ales în domeniul construcțiilor, scrie Der Standard. Inspecțiile autorităților au scos la iveală că în Austria din 1.400 de firme străine verificate, aproape jumătate sunt suspectate că profită de acest sistem.
Aceasta înseamnă că unul din doi muncitori migranți care a fost verificat este plătit mai puțin, scrie și publicația Kurier.at care a dat exemplul unui șantier din Graz. Patru angajați ai unui subcontractor polonez care a fost controlat erau plătiți cu 2,33 euro/oră, în timp ce, conform contractului colectiv de muncă, în Austria ar fi trebuit să fie plătiți cu 12,88 euro/oră. Acest fapt contravine unei directive europene care stipulează că în același loc de muncă trebuie să existe „salariu egal pentru muncă egală”.
Verificările autorităților au arătat că din 7.628 de muncitori în construcți verificați în acest an, 3.021 erau plătiți sub nivelul salariului austriac. Și în Germania, mai scrie Kurier, în perioada ianuarie – august 2018 au fost verificate 1.403 de firme subcontractoare din terțe țări și s-a constatat că în 681 dintre ele se practică sistemul salariilor mai mici.
Pe de altă parte, autoritățile austriece sunt neputincioase pentru că ar însemna să sancționeze firme din alte state și acest fapt le depășește atribuțiile. Tocmai de aceea, sindicatele austriece din construcții solicită ca firmele subcontractoare penalizate în Austria să răspundă și în țara lor de origine. Sindicatele mai cer ca, în cazul în care un stat UE refuză să aplice aceste penalități, statul respectiv să fie exclus temporar de pe piața liberă a forței de muncă.
Aceste probleme au fost discutate la Congresul Federației Europene a Lucrătorilor din Construcții și Lemn care a avut loc la Viena la începutul acestei săptămâni. Scopul congresului a fost de a se modifica regulamentul UE privind asigurările sociale, înființarea unui Birou European al Muncii și introducerea numărului european de asigurare socială.
Federația vrea ca muncitorii trimiși la muncă într-un alt stat să fie plătiți conform contractelor colective de muncă din țara respectivă.