Austria și Germania suspendă operațiunile de salvare din Turcia. Echipele din România continuă misiunea

Armata austriacă și salvatorii germani au suspendat sâmbătă operațiunile de căutare în Turcia devastată de cutremur din cauza înrăutățirii situației de securitate, au declarat reprezentanții acestora.

Un purtător de cuvânt al armatei austriece a spus că au existat „confruntări între grupuri”, fără a oferi alte detalii.

El a declarat pentru AFP că cei 82 de soldați din Unitatea de ajutor în caz de catastrofe a forțelor austriece se adăpostesc în provincia sudică Hatay „într-o tabără de bază cu alte organizații internaționale, în așteptarea instrucțiunilor”.

Ei au ajuns marți la Hatay cu 45 de tone de echipament și au reușit să salveze nouă oameni de sub dărâmături.

Erau programați să se întoarcă în Austria joi, dar acest lucru este în curs de analiză, a spus el.

O decizie similară de a opri operațiunile de salvare a fost luată în Germania de către Agenția Federală pentru Ajutor Tehnic (TSW) și un ONG specializat în ajutorarea victimelor dezastrelor naturale, ISAR Germania, potrivit unui purtător de cuvânt al ONG-ului.

„În ultimele ore, se pare că situația de securitate din provincia Hatay s-a schimbat”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISAR, Stefan Heine. „Există din ce în ce mai multe rapoarte despre ciocniri între diferite facțiuni, s-au tras și focuri de armă”.

Echipele germane „rămân deocamdată în tabăra de bază comună” și își vor relua căutarea atunci când autoritățile turce de protecție civilă „cred că este suficient de sigur”.

Salvatorii români

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, afirmă că deocamdată nu se pune problema retragerii echipelor de salvatori români din Turcia, acestea fiind protejate de forţele de ordine la unele dintre misiunile pe care le execută.

„Am discutat cu şeful misiunii (…). În unele misiuni pe care le execută sunt însoţiţi de jandarmi, pentru protecţia lor, dar nu neapărat că au motive să plece de acolo. Deci este o zonă care este cu foarte multe clădiri dărâmate, mai apare o persoană sau alta care încalcă regulile ordinii publice şi pentru asta s-a decis să se cheme un sprijin şi să fie întăriri, o echipă de jandarmi când ei lucrează. Dar nu se pune problema retragerii, chiar am fost rugaţi să mai rămânem o perioadă (…) şi echipele noastre vor rămâne până ni se va spune că s-a terminat faza de căutare-salvare şi atunci noi suntem pregătiţi imediat să-i aducem înapoi”, a declarat, sâmbătă, Raed Arafat.

Potrivit Agerpres, în Turcia sunt prezente două echipe de sprijin din România, formate din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici şi asistenţi SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari, câini de Salvare Transilvania, câini de Salvare Gugulania, care se află în permanentă legătură cu autorităţile turce, reprezentanţii AFAD fiind cei direct responsabili în a desemna zona de acţiune şi intervenţie a echipelor internaţionale venite în sprijin.

Cutremurul cu magnitudinea de 7,8 a provocat aproape 30.000 de morți în Turcia și Siria vecină.

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!