Cinci profesori din Drobeta Turnu Severin au fost condamnați pentru fraudă la Bac. Unul a ieșit la pensie, alții mai profesează. Judecătorii i-au condamnat, dar le-au dat voie să fie în continuare membri în comisii de examen.

Magistrații Curții de Apel Craiova au condamnat definitiv cinci profesori din Mehedinți pentru fraudarea examenului de Bacalaureat din iulie 2013. După mai bine de cinci ani, procesul a ajuns la final.

Dosarul a fost instrumentat de Direcția Generală Anticorupție – DGA, se arată într-un comunicat din 23 ianuarie 2019 al instituției.

Marius Arbănaşi, Diana Loredana Arbănaşi, Ofelia Arbănași, Paula Loredana Tomoescu și Gabriela Moraru erau profesori la diferite licee din Drobeta-Turnu Severin și erau implicați în organizarea, susținerea și corectarea lucrărilor de Bacalaureat.

Ei au cerut și primit bani de la 30 de elevi pentru a-i ajuta la examen, conform DGA.

Profesorii au făcut trafic de influență, fals material în înscrisuri oficiale și instigare la fals material în înscrisuri oficiale, infracțiuni pentru care au fost condamați la pedepse cu suspendare cuprinse între șase luni și trei ani.

Au modificat prin adăugare lucrările scrise și aflate spre corectare.

Lucrările la Matematică, Limba Română și Geografie modificate la examenul de Bacalaureat au fost anulate în totalitate sau în parte.

În anul școlar 2012 – 2013, Marius Arbănași a predat Limba Română la Colegiul Național Ștefan Odobleja din Drobeta Turnu Severin fiind reîncadrat după pensionare.

Profesorul Arbănași a fost denunțat de o elevă care i-a dat 200 de euro să treacă examenul.

El stabilea cu elevii de la care lua bani ca aceștia să facă diferite semne pe lucrări pentru ca acestea să fie identificate de către profesorii corectori. A fost singurul dintre cei cinci care a stat 24 de ore în arestul Poliției.

Curtea de Apel Craiova l-a condamnat la trei ani de închisoare și nu are voie să predea într-o unitate de învățământ timp de trei ani. Inițial, Tribunalul Mehedinți îi dăduse o pedeapsă de patru ani.

Judecătorii au decis să-i confiște 5.000 de euro, bani primiți de la opt elevi, sumele date de aceștia variind între 200 și 1.500 de euro.

Una dintre eleve, martoră în dosar, e declarat că a întreținut relații intime cu profesorul pentru a trece probele de la Bac. Pe lângă favoruri sexuale, profesorul de Română a mai cerut elevilor produse alimentare și instalarea de programe pe calculator.

Profesorul Marius Arbănași a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare (Foto: facebook)

„În loc ca prioritatea sa să constea în oferirea educației elevilor și angajarea în activități de dezvoltare profesională, inculpatul Arbănași Marius a urmărit și chiar reușit obținerea unor favoruri sexuale, din partea elevelor, comportament incompatibil cu etica profesiei de dascăl, relevante în acest sens fiind declarațiile martorelor X și Y”, se arată în decizia Curții de Apel Craiova.

Stenogramele aflate la dosar arată că profesorul a filmat-o pe una dintre eleve în timp ce făceau sex.

În ziua de 04.07.2013, la ora 16:00:28, S.R-S este contactat de o persoană de sex masculin notată în cuprinsul redării cu „DOMNUL” și poartă următoarea discuție:

DOMNUL: Bă nană, dacă-ți spun ceva, te piși pe tine!

SR-S: Spune!

DOMNUL: Mi-arătă domnu’ o filmare cum îi stătea A________ deasupra și o f…!

SR-S: Marș, mă!

DOMNUL: Da’ nu mai spune la nimeni! Să nu-i spui ceva!

SR-S: Cui, mă? Ei? Nu. Nu. Ce-ai?!

DOMNUL: Nici lui!

SR-S: Hai că te sun în două minute eu!

În ziua de 04.07.2013, la ora 16:01:44:

SR-S: Spune acuma!

DOMNUL: Da, nană. Mi-arătă o filmare când stătea A________ cu curu’ la el, nană, și sărea-n p…, nană!

SR-S: Păi, el cum a filmat-o?

DOMNUL: A filmat-o de la spate. Da, nană. Tu știi ce bună e!

SR-S: Îți trimisă ceva sau…?

DOMNUL: Nu, mă. Nu. Mi-o arătă pe telefonu’ lui.

SR-S: A! Păi, tu ce drac’…? Tu ce căutași pe-acolo?!

DOMNUL: A! Fusei să vorbesc de mâine.

SR-S: Și? Te-a rezolvat? T___’ ok?

DOMNUL: Da, nană. Da’ tu știi ce bună e, mă! Da’ nu mai… că-mi schimbă semnu’.

SR-S: Nu mai e același?

DOMNUL: Nu.

O altă elevă i-a cerut banii înapoi pentru că nu trecuse examenul, iar profesorul i-a restituit cei 200 de euro primiți.

Arbănași și-a determinat fiica, Diana Loredana Arbănași, profesoară la același colegiu, să falsifice mai multe lucrări de examen ale elevilor prin contrafacerea scrierii sau prin alterarea lor ori în orice mod.

Ea a fost condamnată la șase luni închisoare și nu mai are dreptul de a face parte din comisiile de concurs sau examen, inclusiv bacalaureat, ce vor avea loc în cadrul vreunei instituții de învățământ.

Profesoară la Colegiul Național Gheorghe Țițeica, Ofelia Arbănași a primit aceeași pedeapsă ca Diana Loredana Arbănași.

Gabriela Moraru este profesoară de Geografie la Colegiul Național Traian din localitate și a fost condamnată tot la șase luni cu interzicerea dreptului de a mai face parte din comisii de examen.

Paula Loredana Tomoescu este profesoară de Matematică la Colegiul Tehnic Domnul Tudor din oraș. Tomoescu a primit un an de închisoare cu aceeași interdicție. Și ea a îndemnat-o pe Diana Loredana Arbănași să modifice lucrări de examen.

Interesant este că magistrații au decis, cu excepția lui Marius Arbănași, ca profesorilor să li se suspende interdicția de a fi membri în comisii de examinare.

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA
error: ?