Skip to content

Băile Herculane, în continuare vaca de muls a șmecherilor

Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Caraş-Severin au dispus joi, 26 octombrie 2017, extinderea cercetărilor penale faţă de mai mulți suspecţi, printre care patroni de firme, avocați, executori judecătorești sau lichidatori judiciari pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare, spălare a banilor, abuz în serviciu, şantaj şi sustragere de sub sechestru.

Procurorii au suspiciunea că începând cu anul 2001, cei anchetați s-au înțeles să exploateze ilicit bunurile SC HERCULES SA care deţinea cele mai importante obiective turisitice din Staţiunea Băile Herculane, peste 50 de imobile.

Până în prezent, se arată în comunicatul DIICOT,  au fost identificaţi şi traşi la răspundere inculpatul Iosif Armaş, liderul grupului infracţional organizat, locotenenții acestuia și  beneficiarul final al activelor devalizate, Valeriu Verbiţchi. Aceștia au fost acuzați de delapidarea SC HERCULES SA.

În dosarul penal instrumentat de procurori s-a instituit măsura sechestrului asigurator asupra imobilelor deţinute de inculpatul Verbiţchi Valeriu, majoritatea fiind însuşite direct sau indirect de la SC HERCULES SA. Anchetatorii mai arată că în timpul derulării cercetărilor penale grupul infracțional a continuat să devalizeze SC HERCULES SA, încheind tranzacții care au dus la crearea unor creanțe fictive în dauna SC HERCULES SA.

Procurorii DIICOT susțin că în 2016 administratorii judiciari ai HERCULES SA au continuat activitatea de devalizare a societății,  întocmind contracte păguboase. Membrii grupului infracțional ar fi sistat furnizarea apei termale în staţiunea Băile Herculane. Furnizarea apei termale contra cost era singura sursă de venit a HERCULES SA.

De exemplu, unul dintre suspecți ar fi încheiat cu HERCULES SA, prin administratorii judiciari, un contract având ca obiect închirierea unei autoutilitare cu cisternă pentru a asigura transportul apei termominerale către beneficiarii din Băile Herculane. Asta în condițiile în care HERCULES SA deținea atât licențele pentru exploatarea apelor termominerale în Băile Herculane, cât și instalațiile aferente. Același suspect, mai arată procurorii, a demarat un circuit infracţional în urma căruia a scos nouă imobile de sub sechestrul aplicat de DIICOT pe care și le-a însușit în cadrul unor proceduri de exectuare silită.

În aprilie 2016, DIICOT a efectuat 17 percheziții în București, Caraș – Severin, Timiș și Ilfov pentru destructurarea unui grup infracțional specializat în delapidare,  bancrută frauduloasă şi abuz în serviciu legată de privatizarea din 2001 a SC HERCULES SA din Băile Herculane. Argirom Internațional SA, controlată de Iosif Armaș, a cumpărat pachetul majoritar. Procurorii au anchetat cum Iosif Armaș a făcut ca datoriile Argirom să fie recuperate de la Hercules SA, prin încheierea unor contracte de împrumut cu mai multe persoane. Prejudiciul  este de aproape 40 de milioane de euro.

Iosif Armaș a fost portar de hotel, a intrat în afaceri, a devenit deputat și președinte al Federației Române de Box.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!