Baza Cutezătorii, prejudiciu de peste 90 de milioane de euro. Trei foști directori din Ministerul Educației, acuzați

Procurorii DNA au decis pe 2 noiembrie 2017 să extindă urmărirea penală față de alte trei persoane implicate în dosarul „Cutezătorii”. Mihai Păunică, fost director general al Direcției Generale Buget Finanțe Patrimoniu și Investiții din Ministerului Educației, Liviu Gabriel Ispas, fost director general adjunct al Direcției Generale Juridic și Control din același minister și Gabriel Leahu, fost director general al Direcției Generale Logistică din aceeași instituție. Cei trei sunt acuzați de abuz în serviciu.

Conform procurorilor, în iunie 2009 s-a prelungit cu 25 de ani printr-un act adițional contractul de închiriere semnat în 2004 prin care Baza sportivă și de agrement pentru copii ”Cutezătorii” din București, constând în construcții și teren în suprafață de 5,7 ha, fusese dată în folosința Fundației Dinu Pescariu.

În octombrie 2017, DNA l-au plasat sub controlul judiciar pentru două luni pe Cosmin Mihnea Costoiu, fost secretar de stat la Ministerul Educației Naționale, pentru abuz în serviciu și pe fostul jucător de tenis Dinu Pescariu (foto), reprezentantul fundației, pentru instigare la abuz în serviciu.

Procurorii susțin că actul adițional din 2009 prin care Fundația Dinu Pescariu urma să folosească pe o perioadă de încă 25 de ani Baza Cutezătorii s-a încheiat ilegal, neavând aviz de la Direcția Juridică din cadrul Ministerului Educației. Mai mult, acest act adițional a fost încheiat în timp ce contractul inițial din 2004 se afla în procedură de reziliere, după ce Ministerul Educației Naționale a cerut în 2005 în instanță dreptul de a redeveni administrator al bazei sportive. Practic, în timp ce ministerul se judeca cu Fundația lui Dinu Pescariu, același minister încheia, ilegal spun procurorii, un act adițional prin care fundația urma să administreze pentru încă 25 de ani Baza Cutezătorii. DNA susține că situația creată prin semnarea actului adițional era menită să oprească procesul în care Ministerul Educației solicitase încetarea contractului de locațiune.

Prin actul adițional încheiat în 2009 se stabilise cuantumul chiriei, 9.000 de euro lunar fără TVA, precum și acordarea gratuită de către de Fundația ”Dinu Pescariu” a unor facilități pentru elevi în sumă de 400.000 Euro/an, constând în: antrenamente tenis – aprox. 120.000 euro/an (200 abonamente a 50 euro /lună pentru 12 luni), abonamente la Clubul sportiv – aprox. 100.000 euro/an (75 abonamente a 1350 de euro/an), teren de fotbal – aprox. 30.000 euro/an și
facilități pentru elevi – 150.000 euro/an.

Dar, imediat după preluarea Bazei Cutezătorii, Fundația Dinu Pescariu a îngrădit accesul elevilor la clădiri, terenuri de tenis, fotbal, piscine, toate proprietate a statului, împiedicându-i astfel să desfășoare activități științifice, culturale, sportive și artistice. Anchetatorii mai arată că Fundația Dinu Pescariu a schimbat scopul utilizării bazei sportive: desfășurarea, de către copii, a unor activități științifice, culturale, sportive și artistice, folosind-o în scopuri comerciale, inclusiv prin subînchirierea parțială către alte firme care dețineau restaurante, cluburi, baruri, fitness, SPA de lux a bunurilor aflate pe terenul proprietate publică a statului.

Astfel, consideră procurorii, Ministerul Educației Naționale a fost prejudiciat cu peste 93 de milioane de euro. Dinu Pescariu este unul dintre principalii denunțători în Dosarul Microsoft în care prejudiciul adus statului a fost de 50 de milioane de euro. El este acuzat și de spălare de bani în Dosarul Microsoft 3. Primul termen a fost în octombrie 2017 la Curtea Supremă.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!