BELGIA: 1,5 milioane de euro amenzi pentru două firme de transport din România și Moldova. Administratorul, un an de închisoare

Judecătorii belgieni au decis pe 10 ianuarie 2020 pedepsele pentru două firme de transport rutier de mărfuri deținute de președintele Asociației Transportatorilor Rutieri din Republica Moldova, una dintre ele operând din România.

Avis Trans și Avis MMS au fost amendate  cu 648.000 de euro fiecare pentru dumping social.

Magistratul a decis ca 162.000 de euro să fie achitați imediat, potrivit publicației Het Laatste Nieuws .

Ancheta a început în 2014 când 27 de cetățeni români și moldoveni au fost găsiți muncind într-un garaj. Aceștia nu erau înregistrați la oficiul forțelor de muncă.

În vara lui 2016, polițiștii au descoperit 50 de camioane parcate în Zeebrugge.

Șoferii erau angajați ai firmelor Avis, dar nu erau plătiți conform legislației belgiene.

Cu toate că primeau până la 3.000 de euro net, angajatorii nu plăteau contribuțiile în Belgia.

Procurorul Filiep De Ketelaere a declarat că firma din Republica Moldova și-a deschis o subsidiară în România doar pentru a avea acces la piața europeană. 

Alexandru Crăciun, administratorul firmelor, a fost amendat cu 129.600 euro, din care 86.400 cu amânare, și un an de închisoare cu suspendare.

Potrivit procurorilor de la Tribunalul Muncii citați de jurnaliștii cotidianului Het Laatste Nieuws, AVIS MMS a folosit în România o firmă de tip cutie poștală.

Avis Trans SRL a fost înființată la Iași în martie 2007, la două luni după intrarea României în UE, și este administrată de Alexandru Crăciun.

Firma este deținută în proporție de 99,24% de Avis MMS SRL din Hîncești, Republica Moldova, și este controlată de Mihail Usatii, un apropiat al Partidului Democrat din Republica Moldova.

Usatii este președintele Asociației Internaționale a Transportatorilor Auto din Moldova – AITA și patronul unei echipe de fotbal din Hîncești, oraș unde a și candidat pentru funcția de consilier local.

Un an de închisoare și amendă de aproape 1.000.000 de euro pentru un șofer român de TIR

FRANȚA: Închisoare pentru un șofer român de TIR care nu cunoștea regulile de circulație. Victima, mama a trei copii

Șofer român de TIR, amendat cu 2.000.000 de euro pentru contrabandă cu țigări

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!