BELGIA: Autoritățile au confiscat 24 de TIR-uri ale unei firme din cauza condițiilor de muncă

Sâmbătă, 19 ianuarie 2019, autoritățile belgiene au desfășurat o acțiune de anvergură la o firmă de transport rutier și au confiscat 24 de TIR-uri.

Acțiunea a fost coordonată de Inspecția Muncii din Ghent la sediul firmei Sitra din Ypres. Au fost interogați 67 de șoferi în legătură cu condițiile de muncă și cazare, conform publicației Het Niuewsblad.

Cei mai mulți dintre ei sunt polonezi, lituanieni și bulgari, iar TIR-urile confiscate erau înmatriculate în Lituania și Polonia.

Acțiunea a pornit de la un pont primit de inspectorii belgieni de la colegii lor polonezi. După ce au verificat filiala locală a companiei, s-a dovedit că aceasta era doar o cutie poștală.

Inspectorii de muncă au demarat atunci ancheta în ceea ce privește statutul șoferilor care lucrau pentru această firmă, mai ales că nodul principal de plecare spre destinații din Europa de Vest era orașul Ypres.

Aceste informații au dus la controlul de sâmbătă la sediul firmei.

„Acțiunea este parte a luptei împotriva dumpingului social”, a explicat Jeroen Lorré de la Inspecția Muncii.

„Obligațiile care rezultă din legile sociale din țara noastră au fost sistematic ocolite și este vorba despre concurență neloială față de companiile care respectă legislația”, a mai adăugat acesta.

Un șofer român de TIR, absolvent al unei facultăți de Fizică, care lucrează în străinătate a scris pe pagina sa de facebook că a plecat de la Sitra după un an de muncă în momentul în care firma a decis să-i schimbe contractul de muncă înregistrat în Marea Britanie cu unul românesc

Eu am muncit 85% din timpul meu în UK, iar restul în Belgia, Franța și Olanda. Să fi auzit ce frumos împachetasera povestea și cât de duios încercau să mă convingă. Luat de val, cel mai probabil, unul din manageri mi-a explicat chiar că asigurarea de sănătate și condițiile din spitalele românești sunt net superioare celor din UK”, a explicat șoferul.

Când a auzit chestia cu spitalele, omul a pufnit în râs.

Discutia s-a oprit acolo. L-am mai întrebat doar dacă a fost vreodată în România. Nu fusese, dar știa el că e bine în spitalele din România. În concluzie, Doamne ajuta!!! Și la mai multe camioane confiscate!”, a încheiat românul.

Ancheta autorităților belgiene continuă.

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA
error: ?