Skip to content

BELGIA: Român condamnat pentru jaf armat la un magazin de amenajări interioare

Un belgian și un român au fost condamnați pe 4 februarie 2019 la zece, respectiv cinci ani de închisoare pentru jaf armat. Românul a negat tot timpul că ar fi comis infracțiunea, scrie Nieuws Blad.

Ayoub Aka are 21 de ani și este din orașul belgian Tienen. Alex Recea (foto dr.) are 22 de ani, este din Câmpia Turzii și locuiește în Leuven.

Ayoub a fost condamnat de o instanță din Bruges pentru jafuri armate la un magazin Aldi în Leuven, dar și la Gamma, un magazin de materiale de construcții și amenajari interioare din Oostende.

În acest din urmă jaf a fost ajutat de Recea care a negat orice implicare.

Pe 29 iunie 2018, într-o vineri, cei doi au intrat în magazinul Gamma de pe Nieuwpoortsesteenweg din Oostende chiar înainte de deschiderea acestuia.

Au amenințat angajații cu arma și au cerut să fie deschis seiful. Doi dintre angajați au fost legați cu coliere de plastic. Au fugit cu câteva mii de euro și cu telefonul mobi al unuia dintre angajați.

A fost alertată Poliția care a urmărit telefonul mobil pe care Ayoub Aka l-a folosit și cei doi au fost prinși a doua zi într-un hotel din Middelkerke.

În urma anchetei s-a dovedit că Ayoub Aka este suspect și într-un alt jaf armat de la un magazin Aldi din Leuven. Și atunci, victimele au fost legate în mod similar și închise într-un birou.

Het Laatste Nieuws a publicat în iulie 2018 fotografiile lui Ayoub Aka și Alex Recea. Jurnaliștii de aici menționau că și românul are un cazier bogat.

Ayoub Aka are un cazier stufos, conform preseei belgiene, și a fost condamnat de mai multe ori pentru infracțiuni grave. Avea o brățară electronică pe care și-a tăiat-o pentru a nu fi monitorizat de Poliție.

Mai multe victime s-au constituit părți civile în proces, unele având încă nevoie de consiliere psihologică.

Instanța a acordat unei femei,  victima a jafului de la Aldi, 7.500 de euro daune morale. Cei doi angajați de la Gamma au primit 2.000 de euro fiecare drept daune morale.

Avocatul lui Ayoub Aka a explicat judecătorilor că clientul său este victima anturajului. Din cauza cazierului bogat, Aka a fost condamnat la zece ani de închisoare.

Pe de altă parte, Alex Recea a negat că ar fi participat la jaf, dar a fost recunoscut de unul dintre angajații Gamma. Mai mult, anchetatorii au găsit fotografii din telefonul său care arată cum s-a pregătit pentru acțiune.

„Nu sunt un înger, dar nu am comis aceste fapte”, a încercat zadarnic Alex Recea să explice judecătorilor. El a fost condamnat la cinci ani de închisoare.