Skip to content

Catastrofa din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, girată de Romsilva

News Romania a publicat la începutul lunii noiembrie articolul Ministerul Mediului lasă ROMSILVA să-și facă de cap în PARCURI NAȚIONALE.

În acest articol arătam cum Rezervația Naturală Cheile Carașului din județul Caraș-Severin este victima unor lacune legislative care permit tăierea pădurilor din parcuri naționale. Mai multe organizații și activiști de mediu susțin că aproape 700 de arbori din păduri vechi de 120 de ani au fost puși ilegal la pământ. Reprezentanții Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva se apără spunând că arborii au fost tăiați legal. Ministerul Mediului evită să sancționeze Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, principalul vinovat pentru distrugerea unei arii protejate.

Acum, în cadrul campaniei Agent Green ”Un Masacru Național / Out of Control” a fost publicat un material despre dezastrul din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului:

Membri ai Consiliului Științific de la parc au fost amenințați în mod repetat că exploatările din rezervații trebuie avizate, în caz contrar aceștia urmând să fie puși să plătească milioane pentru pierderile cauzate pentru că nu se realizează tăierea.

”Nu există pierdere pentru că nu ar trebui să existe tăieri planificate într-un parc national” explică Silviu Constantin, fostul președinte al Consiliului Științific al Parcului Național Semenic – Cheile Carașului. În cele din urmă, Silviu Constantin și ceilalți membri incomozi ai Consiliului Științific au fost schimbați prin ordin de ministru al mediului.

Pus față în față cu imaginile dezastrului din parc, directorul Parcului Național Semenic a refuzat să răspundă întrebărilor și a părăsit grăbit biroul, iar angajații Direcției Silvice au refuzat să însoțească echipa de filmare în locurile de exploatare pentru a fi martori ai dramei din pădure.

Șeful departamentului de Fond Forestier al Direcției Silvice Reșița a avut și el dificultăți în a explica modul în care tăierile agresive ajută la conservarea ariei protejate. Într-un mod cât se poate de absurd el a susținut că regenerarea pădurii protejate necesită exploatări pentru că “trebuie pus în valoare și în lumină semințișul”, iar “arborii bătrâni și bolnavi trebuie să fie îndepărtați”. Dar în realitate au fost extrași arborii cei mai valoroși și s-au lăsat în urmă tufișuri și resturi de exploatare.

[videopress NhDKfAkv]

 

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK sau X!