CE: Detalii privind certificatele electronice verzi de vaccinare, testare negativă sau vindecare de Covid-19

Comisia Europeană a propus miercuri, 17 martie, crearea unui certificat electronic verde pentru a facilita libera circulaţie, în condiţii de siguranţă, în interiorul UE, în timpul pandemiei de COVID-19, informează un comunicat al executivului comunitar preluat de Agerpres.

Certificatul electronic verde va constitui dovada că deţinătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19.

Certificatele vor fi disponibile gratuit, în format digital sau pe suport de hârtie, şi vor include un cod QR care să le garanteze securitatea şi autenticitatea. Comisia Europeană (CE) va institui un portal pentru a se asigura că toate certificatele pot fi controlate în întreaga UE şi va sprijini statele membre în ceea ce priveşte punerea în aplicare din punct de vedere tehnic a certificatelor.

Certificatul electronic verde va acoperi trei tipuri de adeverinţe – adeverinţele de vaccinare, adeverinţele privind testarea pentru SARS-CoV-2 (prin teste RT-PCR sau teste antigenice rapide) şi adeverinţele pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19.

Ele vor fi eliberate în format digital sau pe suport de hârtie, ambele urmând să aibă un cod QR care va conţine informaţii esenţiale necesare, precum şi o semnătură digitală care să ateste autenticitatea certificatului.

Comisia va institui un portal şi va sprijini statele membre să dezvolte programe informatice pe care autorităţile să le poată utiliza pentru a verifica toate semnăturile de pe certificate în întreaga UE. Datele cu caracter personal ale deţinătorilor de certificatenu sunt transmise către portal şi nu sunt păstrate de statul membru care efectuează verificarea, precizează Bruxellesul.

De asemenea, certificatele vor fi disponibile gratuit, în limba sau limbile oficiale ale statului membru emitent, precum şi în limba engleză.

În cazul în care un stat membru continuă să le solicite deţinătorilor unui certificat electronic verde să stea în carantină sau să efectueze un test, statul respectiv trebuie să notifice CE şi toate celelalte state membre şi să îşi argumenteze decizia de a fi luat astfel de măsuri.

Certificatele vor include un set limitat de informaţii, cum ar fi numele, data naşterii, data eliberării, informaţii relevante cu privire la vaccin, test sau vindecare şi un identificator unic al certificatului. Aceste date pot fi verificate numai pentru a confirma şi a verifica autenticitatea şi valabilitatea certificatelor.

Aceste certificate vor fi valabile în toate statele membre ale UE, iar Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia vor putea recurge la ele. Aceste certificate ar trebui să li se elibereze şi cetăţenilor ţărilor terţe care îşi au reşedinţa în UE şi vizitatorilor care au dreptul de a călători în alte state membre.

Sistemul de certificate electronice verzi este o măsură temporară, ea urmând să fie suspendată de îndată ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va declara sfârşitul urgenţei la nivel internaţional în domeniul sănătăţii cauzate de COVID-19.

Pentru a fi gata până la vară, această propunere trebuie să fie adoptată rapid de Parlamentul European şi de Consiliul UE.

În paralel, statele membre trebuie să pună în aplicare cadrul de încredere şi standardele tehnice, convenite în cadrul reţelei de e-sănătate, pentru a asigura punerea în aplicare la timp a certificatelor electronice verzi, interoperabilitatea acestora şi respectarea deplină a protecţiei datelor cu caracter personal. Obiectivul este ca lucrările tehnice şi propunerea să fie finalizate în lunile următoare.

Statele membre au în continuare responsabilitatea de a decide ce restricţii în materie de sănătate publică pot fi eliminate pentru călători, dar vor trebui să aplice aceste derogări în acelaşi mod călătorilor care deţin un certificat electronic verde.

„Certificatul electronic verde oferă o soluţie la nivelul UE pentru a garanta faptul că cetăţenii UE beneficiază de un instrument digital armonizat menit să sprijine libera circulaţie în UE. Acesta este un mesaj pozitiv, care vine în sprijinul redresării economice”, a declarat vicepreşedinta CE pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova.

„Principalele noastre obiective sunt acelea de a oferi un instrument uşor de utilizat, nediscriminatoriu şi sigur, care să respecte pe deplin protecţia datelor. Şi depunem în continuare eforturi în direcţia convergenţei internaţionale cu alţi parteneri”, a adăugat ea, citată în comunicat.

„Deţinerea unui certificat electronic verde nu va constitui o condiţie prealabilă pentru libera circulaţie, iar persoanele care nu deţin un astfel de certificat nu vor face nicidecum obiectul unor discriminări. O abordare comună la nivelul UE ne va ajuta nu numai să restabilim treptat libera circulaţie în interiorul UE şi să evităm fragmentarea, ci va fi şi o şansă de a exercita o influenţă asupra standardelor mondiale şi de a da un exemplu, întemeindu-ne pe valorile noastre europene, cum ar fi protecţia datelor”, a afirmat la rândul său comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders.

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!