CEDO a condamnat Rusia în cazul asasinării jurnalistei Anna Politkovskaia

Curtea Europeană a Drepturilor Omului – CEDO – a condamnat Rusia fiindcă că nu a efectuat o anchetă eficientă pentru a stabili cu exactitate cine a comandat uciderea jurnalistei Anna Politkovskaia.

Crima a fost comisă la Moscova, în 2006, în liftul blocului în care locuia victima. Poliția a găsit lângă cadavru un pistol Makarov și patru gloanțe.

În sentința emisă marți, 17 iulie, judecătorii afirmă că „deși ancheta a dus la condamnarea a cinci bărbați direct implicați în crimă, aceasta nu poate fi considerată adecvată dacă nu s-a făcut niciun efort pentru identificarea celui care a comandat și plătit pentru asasinarea jurnalistei”.

Plângerea împotriva autorităților ruse a fost depusă la Curtea de la Strasburg de mama, sora și cei doi copii ai jurnalistei.

Anna Politkovskaia, născută în New York în 1958, a fost o jurnalistă și scriitoare din Rusia, militantă pentru respectarea drepturilor omului, cunoscută pentru poziția ei critică față de politica dusă de Kremlin în Cecenia. S-a numărat printre cei mai proeminenți oponenți ai regimului Vladimir Putin.

Printre cele mai recunoscute și apreciate lucrări ale Annei Politkovskaia sunt cărțile „Rusia lui Putin” și ”Cecenia. Un război murdar”.

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!