Skip to content

CEDO a condamnat Rusia în cazul asasinării jurnalistei Anna Politkovskaia

Curtea Europeană a Drepturilor Omului – CEDO – a condamnat Rusia fiindcă că nu a efectuat o anchetă eficientă pentru a stabili cu exactitate cine a comandat uciderea jurnalistei Anna Politkovskaia.

Crima a fost comisă la Moscova, în 2006, în liftul blocului în care locuia victima. Poliția a găsit lângă cadavru un pistol Makarov și patru gloanțe.

În sentința emisă marți, 17 iulie, judecătorii afirmă că „deși ancheta a dus la condamnarea a cinci bărbați direct implicați în crimă, aceasta nu poate fi considerată adecvată dacă nu s-a făcut niciun efort pentru identificarea celui care a comandat și plătit pentru asasinarea jurnalistei”.

Plângerea împotriva autorităților ruse a fost depusă la Curtea de la Strasburg de mama, sora și cei doi copii ai jurnalistei.

Anna Politkovskaia, născută în New York în 1958, a fost o jurnalistă și scriitoare din Rusia, militantă pentru respectarea drepturilor omului, cunoscută pentru poziția ei critică față de politica dusă de Kremlin în Cecenia. S-a numărat printre cei mai proeminenți oponenți ai regimului Vladimir Putin.

Printre cele mai recunoscute și apreciate lucrări ale Annei Politkovskaia sunt cărțile „Rusia lui Putin” și ”Cecenia. Un război murdar”.