CERNĂUȚI: Ucrainean, condamnat pentru terorism pentru că a patrulat în regiunea separatistă Donețk

Magistrații din orașul Cernăuți, Ucraina, l-au condamnat zilele trecute la nou ani de închisoare pe un ucrainean care a luptat împotriva armatei ucrainene în regiunea separatistă Donețk din estul țării. Această regiune separatistă a devenit un stat autoproclamat în 2014 sub denumirea de Republica Populară Donețk, fiind o republică similară Transnistriei din Republica Moldova.

Autoritățile de la Kiev nu recunosc regiunea separatistă din Donețk, iar cei care susțin acest regim sunt considerați teroriști. Liderul Republicii Populare Donețk, Alexander Zaharcenko, a fost ucis pe 31 august 2018 într-o explozie care a avut loc într-o cafenea din orașul Donețk. Fost mecanic și om de afaceri, el a devenit liderul militar al separatiștilor proruși din estul Ucrainei. Agenția de știri a autoproclamatei republici a anunțat că Zaharcenko a murit în urma unui atentat terorist.

Bărbatul recent condamnat de judecătorii din Cernăuți pentru terorism a fost acuzat că a patrulat pe străzile unui oraș din regiunea separatistă, a intimidat populația și a păzit obiectivele militare ale regimului de la Donețk. Redăm integral știrea apărută în publicația de limbă română Libertatea Cuvântului din Cernăuți:

„Judecătoria raională Șevcenko a orașului Cernăuți l-a recunoscut vinovat pe un bărbat în vârstă de 48 de ani, locuitoral regiunii Donețk, de comiterea unei infracțiuni penale prevăzute de articolul 258-3 al Codului Penal al Ucrainei, adică participare la activitatea organizației teroriste.

Ancheta prejudiciară, desfășurată de către colaboratorii Direcției Serviciului Securității al Ucrainei în regiunea Cernăuți, a stabilit că în anul 2014 inculpatul a intrat în componența organizației teroriste „Republica Populară Donețk” și a luat parte la acțiunile de luptă împotriva militarilor Forțelor Armate ale Ucrainei.

Acesta a desfășurat, în special, patrularea pe străzile orașului Iasinuvata, regiunea Donețk, a intimidat populația locală, precum și a efectuat paza obiectivelor militare strategice ale organizației teroriste. Judecata i-a pronunțat o sentință sub formă de privare de libertate pentru o perioadă de nouă ani cu confiscarea averii, cu excepția spațiului locativ. Până la intrarea în vigoare a sentinței, bărbatul condamnat va sta în izolatorul de anchetă din orașul Cernăuți”.