Certificate de vindecare false, prezentate de 12 români la controlul de frontieră. Riscă până la trei ani de închisoare

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Aeroport Iași, împreună cu medici din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, au depistat adeverințe ce purtau însemnele autorităților engleze, din care rezulta că 12 cetăţeni români au avut și s-au vindecat de Covid 19, documente care s-au dovedit a fi false.

Joi, 29 iulie, în jurul orei 06.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Aeroport Iași s-au prezentat pentru efectuarea formalităţilor necesare trecerii frontierei de stat, pe sensul de intrare în ţară, 227 de pasageri, călătorind pe ruta Londra-Iaşi.

În baza profilului de risc, în vederea depistării documentelor susceptibile a fi false, care ar atesta faptul că persoanele au fost confirmate anterior ca fiind infectate cu COVID-19, cu scopul de a nu fi introduse în carantină la intrarea în România, poliţişti de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi şi din Punctul de Trecere a Frontierei Aeroport Iași, împreună cu medici din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, care participau la triajul epidemiologic pe Aeroportul Iași, au organizat şi desfăşurat o acţiune comună.

Astfel,  pe timpul verificărilor  au fost depistaţi 12 cetățeni români, cu  vârste cuprinse între  25 şi 40 de ani, domiciliaţi pe raza judeţelor Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi şi Vaslui, care au prezentat adeverințe ce purtau însemnele autorităților engleze, din care rezultă că au avut și s-au vindecat de SARS CoV-2, documente ce s-au dovedit a fi false.  

Cu privire la cele constatate, persoanele în cauză au declarat că au procurat documentele prezentate prin intermediul unor persoane, ale căror date nu le cunosc, plătind fiecare suma de 30 de lire, cu scopul de a nu  fi luată faţă de ei măsura carantinării când revin în România din Marea Britanie.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

Poliția de Frontieră reamintește că:

Începând din data de 1 iulie 2021, Poliția de Frontieră asigură verificarea autenticității și valabilității certificatelor digitale privind vaccinarea, testarea sau vindecarea, măsură ce va facilita libera circulație pe durata pandemiei de COVID-19. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică efectuează triajul epidemiologic.

Certificatul poate fi prezentat, la intrarea în România sau în oricare alt stat membru al Uniunii Europene, atât în format digital, pe un dispozitiv mobil, cât și tipărit pe hârtie.

Certificatul digital nu este un document obligatoriu la trecerea frontierei, însă, cu ajutorul lui, persoanele care s-au vaccinat împotriva COVID-19, cele care s-au recuperat după această afecțiune sau cele ce dețin un rezultat negativ la testarea COVID-19 pot dovedi situația lor epidemiologică, într-o modalitate operativă.

Falsul și uzul de fals cu privire la aceste tipuri de documente constituie infracțiune și se poate pedepsi cu închisoare de până la 3 ani.

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!