Cherif Chekatt, autorul atacului din Strasbourg, a fost ucis de polițiști

Autorul atentatului de la Târgul de Crăciun din Strasbourg, Cherif Chekatt, urmărit de două zile de sute de poliţişti, a fost împuşcat mortal joi seară, 13 decembrie, în oraşul din estul Franţei de la frontiera cu Germania, relatează AFP, citată de Agerpres.

Cherif Chekatt “făcea parte dintre soldaţii Statului Islamic”, a anunţat la puţin timp după moartea sa agenţia de propagandă a organizaţiei jihadiste Statul Islamic, AMAQ.

El a fost ucis în cartierul Neudorf, din sudul oraşului, unde a crescut şi unde i s-a pierdut urma marţi seară după atacul său sângeros. În zonă a fost deplasat joi seară un foarte important dispozitiv de poliţie.

Jihadistul a fost reperat în jurul orei 20.00 GMT de trei poliţişti în timp ce “mergea fără ţintă” pe stradă, a precizat ministrul de interne, Christophe Castaner, sosit la Strasbourg în cursul serii.

Ei au încercat să-l interpeleze, dar el s-a întors cu faţa la poliţişti şi a deschis focul. “Ei au ripostat imediat şi l-au neutralizat pe atacator”, a adăugat el.

Investigaţiile realizate în cursul serii “au permis identificarea oficială” a lui Cherif Chekatt, a anunţat parchetul antiterorist din Paris.

Un perimetru de securitate bloca joi seară accesul pe Strada Lazaret, unde Cherif Chekatt a fost împuşcat mortal, a constatat un jurnalist al AFP. Forţele de ordine au fost aplaudate de trecători şi unii dintre ei au strigat “Bravo”.

“Am văzut maşinile începând să închidă strada, poliţişti cagulaţi care alergau (…) Apoi s-au auzit focuri de armă, ‘bim, bim bim’ şi asta a fost tot”, a povestit pentru AFP Saif, de 40 de ani.

Apelurile martorilor au fost hotărâtoare în acest caz. Potrivit unei surse apropiate anchetei, o femeie a anunţat că a văzut după-amiază un bărbat care semăna cu fugarul, rănit la braţ. Apoi au fost găsite urme de sânge, iar o serie de imagini video le-au permis poliţiştilor să stabilească cu certitudine că este vorba despre fugar.

În cursul serii, sectorul era izolat şi survolat de un elicopter echipat cu camere termice înainte de a se produce ultima confruntare.

“Le mulţumesc tuturor serviciilor mobilizate, poliţişti, jandarmi şi militari. Angajamentul nostru împotriva terorismului este total”, a postat pe Twitter Emmanuel Macron, care potrivit Palatului Elysée a urmărit “în timp real ultimele evoluţii”.

Peste 700 de membri ai forţelor de ordine se aflau în căutarea atacatorului care a ucis trei persoane, printre care şi un turist thailandez, şi a rănit 13 marţi seară, la Târgul de Crăciun, în centrul istoric al Strasbourgului. Mai multe operaţiuni ale poliţiei se desfăşuraseră deja în Neudorf înainte de găsirea şi anihilarea bărbatului.

Strigând “Allah Akbar”, potrivit martorilor, Cherif Chekatt, fost deţinut cu un cazier încărcat, semnalat autorităţilor pentru radicalizare islamistă în închisoare, a deschis focul în mai multe rânduri asupra trecătorilor şi i-a lovit pe alţii cu cuţitul.

După un schimb de focuri cu militari, care l-au rănit în braţ, el a reuşit să fugă luând un taxi pentru a ajunge într-un cartier apropiat, Neudorf, unde a avut loc un nou schimb de focuri cu poliţia, după care bărbatul a reuşit să fugă.

Pentru găsirea lui au fost mobilizaţi 700 de poliţişti şi jandarmi, iar serviciile de poliţie din Germania, Elveţia şi Luxemburg au fost plasate în alertă.

Avizul de căutare al poliţiştilor francezi descria un “individ periculos” de 1,80 m, cu “pielea mată”, cu “o urmă pe frunte”.

Născut la Strasbourg şi semnalat cu indicativul “S”, de la “siguranţa statului”, pentru radicalizare islamistă, Cherif Chekatt, de 29 de ani, a fost condamnat de 27 de ori în Franţa, Germania şi Elveţia pentru fapte de drept comun.

“El a fost încarcerat de mai multe ori şi era cunoscut administraţiei penitenciare pentru radicalizarea sa şi atitudinea sa prozelită în 2015”, a declarat procurorul Republicii din Paris, Remy Heitz. Bărbatul avea un afiş cu liderul terorist Osama bin Laden într-una dintre celulele sale. Cherif Chekatt era monitorizat de serviciile de informaţii interne.

El urma să fie reţinut de jandarmi marţi dimineaţă, chiar în ziua atacului armat, în cadrul unei anchete de drept comun, dar a reuşit să scape de arestare.

Secţia antiteroristă a parchetului din Paris a preluat ancheta.

Viaţa cotidiană a început să revină la normal joi la Strasbourg, unde şcolile – închise miercuri – au fost redeschise. Ministrul de interne a anunţat că Târgul de Crăciun, care atrage anual două milioane de turişti, se va redeschide vineri.

După acest atac, guvernul a ridicat la nivelul “urgenţă atentat”, maxim, planul naţional de luptă contra terorismului.

Târgul tradiţional de Crăciun de la Strasbourg a fost vizat de un plan de atentat în decembrie 2000, însă atunci atacul a fost dejucat.

Oraş “turistic” cu “o identitate franceză şi europeană”, Strasbourg “este o ţintă râvnită de mulţi ani”, a subliniat Anne Giudicelli, directoare a societăţii Terrorisc.

Şi preşedintele Centrului de analiză al terorismului, Jean-Charles Brisard, a observat apariţia “unui terorism de tot mai mare proximitate”. “Până recent, se lovea la Paris, pentru este simbolic. În majoritate, teroriştii lovesc acum în provincie”, susţine el.

Franţa trăieşte sub un grad ridicat de ameninţare teroristă după valul de atentate jihadiste fără precedent care s-a soldat cu 246 de morţi din 2015, fără a pune la socoteală atacul armat de la Strasbourg. Statul Islamic lansează cu regularitate apeluri la comiterea de atacuri în ţările care, ca şi Franţa, sunt membre ale coaliţiei internaţionale anti-jihadiste din Siria şi Irak.