Președintele SUA a făcut public pe 24 iulie 2018 că intenționează să-l numească pe avocatul Adrian Zuckerman ambasador în România. Unii dintre clienții cu care acesta se laudă au avut probleme serioase cu legea.

Avocatul din New York a emigrat la vârsta de zece ani din România, se arată în comunicatul emis de Casa Albă.

Viitorul ambasador a câștigat în 2017 și primele trei luni ale lui 2018 aproape trei sferturi de milion de dolari ca partener al firmei de avocatură Seyfarth Shaw. El a contribuit la campania electorală a lui Trump, dar a cotizat și pentru adversara acestuia, Hillary Clinton, susține New York Law Journal.

Conform declarației de interese pe care a publicat-o pe site-ul guvernului, Zuckerman deține această poziție din 2013, înainte el lucrând pentru alte două firme: Epstein Becker & Green și Lowenstein Sandler.

Printre clienții lui Adrian Zuckerman se numără câteva mari firme: HAP Investments LLC, Lionheart Maintenance sau CohnReznick.

HAP Investment, unul dintre clienții viitorului ambasador, a fost implicată într-un scandal cu diamante. În octombrie 2017, o instanță din Israel a decis că unul dintre cei trei cofondatori ai firmei a mințit când a spus că a fost victima unui jaf în urma căruia i-au dispărut diamante în valoare de 9,5 milioane de dolari.

Eran Polack a declarat că diamantele i-au fost sustrase de doi africani care l-au atacat în biroul său din Hong Kong.

Înainte de a pleca spre Hong Kong el a mărit considerabil suma de asigurare pentru diamante la o firmă din Israel. Anchetatorii din Hong Kong au găsit în posesia lui Polack în zilele de după atac diamante în valoare de 4.000.000 de dolari.

Presa israeliană a susținut că Polack s-a retras de la conducerea firmei în urma sentinței, dar reprezentanții HAP Investment au negat acest fapt.

Pe locul doi și trei ca venit din partea clienților, Zuckerman a trecut pe Elizabeth Slavutsky și Blue Dog at 399 Park, o firmă de investiții. Părțile au fost implicate în 2017 într-un proces de faliment în care firma de avocatură Seyfarth Shaw, reprezentată de Zuckerman, nu mai dorea să reprezinte Blue Dog și pe patroana Salvutsky.

Motivul invocat a fost acela că firma de avocatură nu mai fusese plătită de un an. Argumentele invocate, dar mai ales modul în care au înțeles avocații Seyfarth să-și susțină cauza l-au cam enervat pe judecătorul Michael E. Wiles.

Lionheart Maintenance, un alt client al lui Zuckerman, îl are ca președinte pe Paul Spagnoletti. Acesta a contribuit cu 25.000 de dolari și a devenit membru în comitetul executiv al Eric Trump Foundation, fundația celui de-al treilea fiu al președintelui american.

Pe de altă parte, Eric Trump Foundation plătea activitățile de binefacere ale fundației lui Spagnoletti. Eric Trump Foundation a fost plătită cu sute de mii de dolari pentru a ține evenimente caritabile în timpul lecțiilor de golf ale lui Donald Trump. Unul dintre finanțatorii acestor lecţii caritabile era chiar fundaţia şefului Lionheart Maintenance, clientul viitorului ambasador Zuckerman.

Firma de contabilitate CohnReznick a fost auditorul fondului de investiții Platinum al cărui șef a fost acuzat că de fapt conducea un joc piramidal de tip „caritas” și era implicat în dare de mită, conform New York Post.

Cunoscutul actor Edward Herrmann a dat firma CohnReznick în judecată pentru un prejudiciu de 14,5 milioane de dolari. CohnReznick și unul dintre parteneri au fost acuzați de fraudă și că au trimis către Fisc documente care i-au adus actorului probleme cu legea.

Adrian Zuckerman a declarat că, în cazul în care va fi numit, se va retrage din toate funcțiile pe care le are atât la casa de avocatură, cât și în alte comisii sau comitete.

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA

ADRIAN MOGOȘ

Adrian Mogoș este jurnalist freelancer, membru al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație www.crji.org și al International Consortium of Investigative Journalism www.icij.org. În cadrul ICIJ a făcut parte din echipa de jurnaliști a proiectului Offshore Leaks. A fost timp de opt ani șeful Departamentului Investigații al cotidianului Jurnalul Național. A primit bursele Balkan Fellowship for Journalistic Excellence și Milena Jesenská - Institute for Human Sciences din Viena. Pentru activitatea jurnalistică a fost premiat cu: CEI-SEEMO Award, Kurt Schork Award și mențiune specială Global Shining Light Award. Una dintre investigațiile pe care le-a coordonat a fost inclusă în UNESCO Global Casebook for Investigative Journalism, iar o alta a primit din partea juriului European Press Prize apreciere specială.