Skip to content

Comisia Europeană a decis schimbarea sistemului de acordare a vizelor pentru Schengen

Comisia Europeană propune reformarea sistemului de acordare a vizelor pentru statele membre până la sfârșitul anului. Pe 14 martie 2018, Comisia a cerut ca acordarea vizelor să se facă conform normelor moderne referitoare la chestiunile de securitate, a provocărilor privind migrația și a dezvoltării tehnologiei.

Vizele vor fi acordate mai ușor pentru a facilita turismul, comerțul și afacerile, dar în același timp se va întări securitatea și se va da o mai mare atenție migrației ilegale. În 2016 au fost emise 14 milioane de vize pentru 90 de zile pentru statele din Schengen, cererile venind din 105 țări.

Procedurile de acordare a vizelor vor fi mai flexibile și rapide, existând posibilitatea de a solicita viză cu șase luni înainte de efectuarea călătoriei. Timpul pentru procesare a cererilor de viză va fi redus de la 15 zile la zece zile, documentele necesare putând fi trimise online. Va exista și posibilitatea semnăturii electronice în momentul trimiterii cererii.

Vizele cu mai multe intrări vor emise pe o perioadă de cinci ani, în prezent fiind doar pentru un an. Statele membre vor emite vize de scurtă durată, de maximum șapte zile, la punctele de trecere a frontierei, dar aceastea vor fi valabile doar în țara care le-a emis. Prețul acordării vizei va crește de la 60 la 80 de euro.

Aceste modificări sunt primul pas în reformarea sistemului Uniunii Europene de a actualiza sistemul de acordare a vizelor. Începând din această primăvară se va revizui sistemul de baze de date în care sunt stocate informațiile personale ale celor care solicită vize. Astfel, autoritățile din statele membre să pot verifica mai ușor aceste date, iar bazele de date deja existente să poată fi mai ușor verificate.