Comisia Europeană a anunțat săptămâna trecută că România, Germania, Estonia, Portugalia, Slovacia și Spania încalcă legislația europeană privind protecția animalelor folosite pentru teste în laboratorare.

Cele șase țări aveau încă din 2012 obligația să armonizeze legislația cu Directiva pentru protecția animalelor folosite în scopuri științifice. Au trecut șase ani și nimic nu s-a întâmplat.

De aceea, organizațiile PETA din Germania și Marea Britanie au lansat o petiție online prin care cer ministerelor din aceste țări să oprească experimentele pe animale.

PETA –  People for the Ethical Treatment of Animals este una dintre cele mai mari organizații mondiale care luptă pentru protecția animalelor care suferă din cauza industriei alimentare și a modei sau din cauza spectacolelor și experimentelor.

Christopher Faßbender susține că legislația germană nu permite, în ciuda reglementărilor europene, inspecții riguroase în laboratoarele în care se fac teste pe animale. În Germania există foarte multe încălcări ale legislației privind testele pe animale.

Uniunea Europeană a intenționat prin directiva menționată mai sus să elimine complet acest tip de experimente.

PETA susține că o maimuță sau un câine nu merită să stea într-o cușcă mică de laborator și să fie subiectul diferitelor teste, mai ales că în alte state aceste teste sunt ilegale.

Experimentele pe animale sunt considerate de experți de renume ca fiind neconcludente pentru sănătatea umană. Studii efectuate în mod sistematic au arătat că experimentele realizate în laborator pe animale consumă foarte mulți bani, dar aduc foarte puține informații pentru sănătatea umană.

Rezultatele testelor pe animale în laboratoare nu pot fi aplicate oamenilor, fără a exista un risc, ceea ce face ca aceste experimente să fie inutile. De aceea, trebuie găsite metode alternative de cercetare.

Dacă cele șase țări avertizate de Comisia Europeană nu vor transpune directiva în legislația națională, următorul pas va fi declanșarea procedurii de infrigement. Aceasta înseamnă că un stat membru nu a îndeplinit obligația de a aplica legislația Uniunii, iar Comisia cere Curții de Justiție să sancționeze statul respectiv.

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA
error: ?