Skip to content

Concurs mânărit pentru un post de muncitor necalificat la spital

mita spital botosani

Procurorii DNA au dat iama în Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani. În decembrie 2023, mai multe persoane cu funcții de conducere au fost arestate în contextul fraudării unor concursuri de promovare sau ocupare a unor posturi. Pe 16 ianuarie 2024, alte trei au dat explicații anchetatorilor.

În urmă cu o lună, la jumătatea lunii decembrie 2023, procurorii anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea unor măsuri preventive față de mai mulți inculpați, unii dintre ei fiind ulterior reținuți.  

Doina Caba, manager al Spitalului Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani, Stela Coca Crîșmaru, director de îngrijiri, Claudia Malancea, șef Secție ATI, Anca Cornelia Sărban, șef secție Medicină Internă Săveni, Silvian Adrian Tatarcan, șef Serviciu Administrativ, Tehnic și Aprovizionare, Cristina Niculina Andronache, registrator-medical, Liliana Laura Calinciuc, economist , Mirela Gabriela Focșa, referent de și secretara managerului, Marinela Preda, asistent – șef Secție ATI, George Marian Vîrlan, administratorul unei firme, au fost arestați pentru 30 de zile.
Medic de la Casa de Pensii, judecat pentru că lua 20 de șpăgi pe zi

Ei sunt acuzați, potrivit unui comunicat al DNA, de luare de mită, trafic de influență și folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Alte patru persoane, printre care doi medici și o asistentă au fost plasați sub control judiciar. Anchetatorii susțin că în perioada 2018-2023 inculpații au primit diferite sume de bani în contextul fraudării unor concursuri de promovare sau ocupare a unor posturi și al transferurilor de personal medical în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani.

Medicii și asistentele, se arată în comunicatul DNA, și-au dat șpagă și între ei. Pentru un post de asistent medical se cereau bijuterii și sume de bani între 8.000 – 15.000 de euro. Pentru un post muncitor, îngrijitor, brancardier sau spălatoreasă suma era între 2.000 și 5.000 de euro. Din 2019 până în 2023, mita pentru un post de asistent a crescut de la 8.000 la 15.000 euro.
Sume consistente plătite de badante pentru a lua examenul de asistent medical. Medici și profesori, condamnați

Pe 16 ianuarie, alți trei angajați ai aceleiași unități medicale au ajuns pe mâna procurorilor: Mirela Titiliuc, asistent-șef Secția Boli Infecțioase Adulți, Anca Surugiu, asistent coordonator Camera de Gardă Psihiatrie și Claudiu Anichei, simplu angajat. DNA precizează că în perioada 2020-2022, cei trei au deținut diferite calități în cadrul comisiilor de examinare înființate la Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani pentru ocuparea unor posturi de electrician, muncitor necalificat supraveghere bolnavi psihici periculoși, asistent medical debutant pe durată determinată și infirmier.

Surugiu și Anichei sunt acuzați că ar fi furnizat unor candidați subiectele stabilite de comisie pentru ca aceștia să ia nota minimă necesară promovării concursului. „Inculpatele Titiliuc Mirela și Surugiu Anca ar fi pretins și primit, direct sau prin intermediari, de la alți candidați bunuri și sume de bani cuprinse între 500 lei și 10.000 lei. Ulterior, ca urmare a ajutorului oferit de inculpați, toți candidații au promovat concursurile la care s-au înscris”, se mai arată în comunicatul DNA.

Cei trei au fost plasați sub control judiciar. Nu trebuie să părăsească România decât cu încuviințarea autorităților judiciare, nu au voie să-și mai exercite profesia, meseria și nici să desfășoare activitatea în exercitarea căreia au săvârșit fapta. Dacă ignoră aceste prevederi, vor sta după gratii precum colegii lor arestați în decembrie.

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!