Skip to content

Condițiile de intrare în România, modificate din nou. Scandal în Aeroportul Otopeni

Comitetul Național pentru Situații de Urgență – CNSU a adoptat pe 6 decembrie 2021 o serie de reguli care vizează intrarea în România în perioada 10 decembrie 2021 – 8 ianuarie 2022, ora 24.00.

Măsurile luate au provocat deja aglomerație și scandal în Aeroportul Otopeni. A fost nevoie de intervenția jandarmilor și a polițiștilor de frontieră pentru calmarea situației.

Potrivit unui comunicat al Companiei Naționale Aeroporturi București, preluat de Agerpres, pasagerii nemulţumiţi de noile restricţii au avut un comportament recalcitrant faţă de personalul autorităţilor cu atribuţii de control al documentelor de intrare în ţară.

Condiții de intrare în România în intervalul 10 decembrie – 8 ianuarie. Excepții de la carantină

După numai câteva câteva zile de la decizia luată pe 6 decembrie, guvernații au decis să modifice unele dintre regulile privind intrarea în carantină prin hotărârea 113/10.12.2021. Citiți mai jos care sunt acestea:

Se instituie măsura carantinei la domiciliu, la locația declarată sau spațiul special destinat cu o durată de 14 zile cu privire la persoanele nevaccinate ori persoanele care nu au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară care sosesc din statele terțe și nu prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru COVID-19 efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării, pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun, sau intrării pe teritoriul național pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii.

Se instituie măsura carantinei la domiciliu, la locația declarată sau spațiul special destinat cu o durată de zece zile pentru persoanele nevaccinate ori pentru persoanele care nu au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară care sosesc din statele terțe, indiferent de încadrarea acestora în zona de risc dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării, pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun, sau intrării pe teritoriul național pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii.

De ce intră în carantină persoanele nevaccinate care sosesc în România

În același tip de carantină vor intra și persoanele vaccinate ori cele care au fost confirmate pozitiv cu SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară care sosesc din statele terțe dacă nu prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării, pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun, sau intrării pe teritoriul național pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii.

Sunt exceptați de la măsura carantinei elevii/studenții, cetățeni români sau cetățenii cu domiciliul sau reședința în afara României care frecventează cursurile unor instituții de învățământ din România sau din afara țării, fac naveta zilnic către acestea și prezintă documente doveditoare sau au de susținut examene de admitere ori pentru finalizarea studiilor sau care încep studiile în unități/instituții de învățământ ori se deplasează pentru activități legate de începerea, organizarea, frecventarea sau finalizarea studiilor.

Aceste categorii de persoane cât și însoțitorii acestora minori, sunt exceptate dacă prezintă documente doveditoare pentru infecția cu SARSCoV-2 și rezultatul negativ al unui test RT-PCR  efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării, pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun, sau intrării pe teritoriul național pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii.

Autoritățile au adăugat pe lista persoanelor exceptate și piloții de aeronave şi personalul navigant al acestora, precum și mecanicii de locomotivă şi personalul feroviar.

Totodată, a fost aprobată lista cu clasificarea țărilor/teritoriilor în funcție de rata de incidență cumulată. Pe lista roșie, ceea ce înseamnă instituirea carantinei, se află, printre altele: Slovacia, Cehia, Belgia, Liechtenstein, Olanda, Austria, Croaţia, Slovenia, Ungaria, Irlanda,  Elveţia, Danemarca, Germania, Marea Britanie, Polonia, Norvegia, Grecia, Franţa, Serbia, Portugalia, Bulgaria, Turcia, Ucraina, SUA, Finlanda, Rusia.

Germania a decis să înăsprească restricţiile pentru persoanele nevaccinate