Coreea de Nord a testat o nouă rachetă balistică: ”Acum suntem o putere nucleară, putem lovi toate orașele din SUA”

Coreea de Nord a declarat triumfătoare că a creat un nou model de rachetă intercontinentală, Hwasong-15, și că marți, 28 noiembrie, a efectuat un nou test balistic. ”Acum suntem o putere nucleară și putem lovi întreg teritoriul Statelor Unite”, a anunțat televiziunea de stat de la Phenian.

Practic este vorba de confirmarea a ceea ce analiști militari americani suspectau deja. Racheta, cea mai puternică dintre cele experimentate până acum, a atins o altitudine de 4.000 de kilometri zburând circa 50 de minute și stabilind astfel un nou record: ”Reglând traiectoria ar putea ajunge până la Washington și pe toată coasta estică americană”, au declarat experții de la Union of Concerned Scientists.

Ministrul japonez al Apărării, Itsunori Onodera, a precizat că racheta a căzut în mare la 250 de kilometri vest de prefectura Aomori, partea cea mai nordică a arhipelagului, lângă Insula Honshu.

Înainte de anunțul de la Phenian, Donald Trump le-a spus jurnaliștilor că ”este o amenințare și ne vom ocupa de ea”. Președintele american a avut apoi o conversație telefonică cu premierul japonez Shinzo Abe, cei doi lideri ajungând la concluzia că țara condusă de Kim Jong-un ”și-a compromis siguranța” și ”s-a izolat și mai mult de comunitatea internațională”.

Secretarul de stat Rex Tillerson a declarat că SUA consideră că ”opțiunile diplomatice” pentru rezolvarea crizei rămân valabile, însă a cerut comunității internaționale să ”ia măsuri suplimentare” dincolo de sancțiunile deja adoptate de consiliul de securitate al ONU, ”inclusiv măsura interzicerii traficului maritim care transportă bunuri către Coreea de Nord”.

Privind acest subiect a intervenit și ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, care a condamnat ferm noul test balistic: ”Astăzi mai mult decât oricând este timpul să consolidăm presiunea și sancțiunile asupra Coreei de Nord”. ”Franța își exprimă solidaritatea față de Japonia și Coreea de Sud, țări aflate în prima linie în fața acestei amenințări”, a continuat ministrul.

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *