Costa Rica, țară cu ghinion pentru români. Costică, condamnat pentru spălare de bani

Costa Rica nu pare a fi o țară cu noroc pentru românii care ajung pe acolo.

Elena Udrea și Alina Bica se zbenguie printr-o pușcărie locală.

Afaceristul Costel Comana s-a sinucis într-un avion în timp ce se deplasa dinspre Columbia spre San Jose, capitala țării.

Acum, i-a venit rândul lui Costică. Costică Lunean.

Românul a fost arestat în Guatemala imediat cum avionul în care era a aterizat venind din Costa Rica.

El a fost condamnat la doi ani și șase luni de închisoare pentru că nu a declarat la vamă că avea peste 10.000 de dolari asupra lui.

Mai exact, 10.221, scrie publicația República..

Pe 28 august 2018, Costică a aterizat pe aeroportul La Aurora International din Guatemala.

La control, autoritățile au găsit banii în bagajele sale și a fost arestat. Se află în închisoare de atunci.

Pentru că nu a declarat suma de bani, el a fost acuzat de infracțiunile de fals intelectual și fals în declarații de către procurorii de la Departamentul de spălare a banilor.

În timpul anchetei el a refuzat să coopereze, așa că a fost judecat în procedură simplificată și condamnat, mai scrie publicația citată.

La Centrul de Detenție din Mariscal Zavala, care funcționează într-o bază militară, a stat Costică pe durata procesului. Tot aici este cazat până se finalizează procedurile de extrădare.

Conform unor oficiali din sistemul penitenciar, citați de República, românul nu a vorbit cu nimeni timp de câteva zile pentru că nu s-a găsit niciun translator care să-i explice de ce este închis.

Costică umbla de colo colo disperat prin curtea închisorii, cel mai probabil din cauza izolării și a faptului că nu putea comunica cu nimeni, au explicat jurnaliștii.

Nu avea cine să-l viziteze, nu avea bani, așa că a supraviețuit cu ce primea de la ceilalți deținuți cărora li s-a făcut milă de Costică.

Lunean va fi expulzat din Guatemala în România și a rămas fără cei 10.221 de dolari. Banii au fost confiscați.

ADRIAN MOGOȘ

Adrian Mogoș este jurnalist freelancer, membru al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație www.crji.org și al International Consortium of Investigative Journalism www.icij.org. În cadrul ICIJ a făcut parte din echipa de jurnaliști a proiectului Offshore Leaks. A fost timp de opt ani șeful Departamentului Investigații al cotidianului Jurnalul Național. A primit bursele Balkan Fellowship for Journalistic Excellence și Milena Jesenská - Institute for Human Sciences din Viena. Pentru activitatea jurnalistică a fost premiat cu: CEI-SEEMO Award, Kurt Schork Award și mențiune specială Global Shining Light Award. Una dintre investigațiile pe care le-a coordonat a fost inclusă în UNESCO Global Casebook for Investigative Journalism, iar o alta a primit din partea juriului European Press Prize apreciere specială.