Costa Rica, țară cu ghinion pentru români. Costică, condamnat pentru spălare de bani

Costa Rica nu pare a fi o țară cu noroc pentru românii care ajung pe acolo.

Elena Udrea și Alina Bica se zbenguie printr-o pușcărie locală.

Afaceristul Costel Comana s-a sinucis într-un avion în timp ce se deplasa dinspre Columbia spre San Jose, capitala țării.

Acum, i-a venit rândul lui Costică. Costică Lunean.

Românul a fost arestat în Guatemala imediat cum avionul în care era a aterizat venind din Costa Rica.

El a fost condamnat la doi ani și șase luni de închisoare pentru că nu a declarat la vamă că avea peste 10.000 de dolari asupra lui.

Mai exact, 10.221, scrie publicația República..

Pe 28 august 2018, Costică a aterizat pe aeroportul La Aurora International din Guatemala.

La control, autoritățile au găsit banii în bagajele sale și a fost arestat. Se află în închisoare de atunci.

Pentru că nu a declarat suma de bani, el a fost acuzat de infracțiunile de fals intelectual și fals în declarații de către procurorii de la Departamentul de spălare a banilor.

În timpul anchetei el a refuzat să coopereze, așa că a fost judecat în procedură simplificată și condamnat, mai scrie publicația citată.

La Centrul de Detenție din Mariscal Zavala, care funcționează într-o bază militară, a stat Costică pe durata procesului. Tot aici este cazat până se finalizează procedurile de extrădare.

Conform unor oficiali din sistemul penitenciar, citați de República, românul nu a vorbit cu nimeni timp de câteva zile pentru că nu s-a găsit niciun translator care să-i explice de ce este închis.

Costică umbla de colo colo disperat prin curtea închisorii, cel mai probabil din cauza izolării și a faptului că nu putea comunica cu nimeni, au explicat jurnaliștii.

Nu avea cine să-l viziteze, nu avea bani, așa că a supraviețuit cu ce primea de la ceilalți deținuți cărora li s-a făcut milă de Costică.

Lunean va fi expulzat din Guatemala în România și a rămas fără cei 10.221 de dolari. Banii au fost confiscați.

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA

ADRIAN MOGOȘ

Adrian Mogoș este jurnalist freelancer, membru al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație și al International Consortium of Investigative Journalism. În cadrul ICIJ a făcut parte din echipa de jurnaliști a proiectului Offshore Leaks. A fost timp de opt ani șeful Departamentului Investigații al cotidianului Jurnalul Național. A primit bursele Balkan Fellowship for Journalistic Excellence și Milena Jesenská - Institute for Human Sciences din Viena. Pentru activitatea jurnalistică a fost premiat cu: CEI-SEEMO Award, Kurt Schork Award și mențiune specială Global Shining Light Award. Una dintre investigațiile pe care le-a coordonat a fost inclusă în UNESCO Global Casebook for Investigative Journalism, iar o alta a primit din partea juriului European Press Prize apreciere specială.

error: ?