Cronica unei morți anunțate. O crimă din Irlanda comisă în 2014, rezolvată în 2018 în România

Pe 10 aprilie 2014 doi români au ajuns de urgență la spitalul James Connolly Memorial Hospital, Blanchardstown, Irlanda. Unul dintre ei era în stare foarte gravă, fiind lovit în zona capului, și a decedat trei zile mai târziu.

Conform Irish Mirror, bărbatul în vârstă de 37 de ani, fusese atacat în apartamentul său din Academy Square, Navan, Co Meath.

Incidentul a avut loc în jurul orei 1.45 dimineața și se bănuia că românul fusese victima unei tâlhării puse la cale de un grup de bărbați.

Pe 15 aprilie 2014 patru români, doi bărbați și două femei, au fost arestați în legătură cu crima, dar au fost eliberați o zi mai târziu fără a fi acuzați.

Misterul acestui atac s-a dezlegat abia în august 2016 când procurorii DIICOT – Structura Centrală au primit un denunț în care se explica modul în care a fost ucis Virgil Busă, zis Gil, „cuscrul” lui Adi Minune, tatăl lui Franco, iubitul fetei cântărețului.

Victima, Busă Virgil

Suspectul este Ioan Anton, poreclit Împăratul, care coordona un grupare infracțională. Nu a fost deloc vorba de o tâlhărie, așa cum credeau jurnaliștii și polițiștii irlandezi. Crima a fost rezultatul unei reglări de conturi între grupuri de proxeneți.

Din cercetările procurorilor DIICOT reiese că Anton Ioan și amicul său Petronel Pal au constituit în 2008-2009 în Irlanda un grup infracțional organizat specializat în comiterea infracțiunilor de trafic de persoane și proxenetism.

La sfârșitul lui 2013, Anton Ioan a recrutat o tânără pe care a dus-o și ținut-o timp de două luni în mai multe apartamente din Irlanda, într-un circuit cunoscut cu denumirea ”Turing”.

Aceasta însemna că săptămânal prostituatele erau mutate dintr-un apartament într-altul și dintr-un oraș într-altul pentru a nu atrage atenția poliției.

Tânăra a câștigat din prostituție 4.000 de euro, din care i-a dat 3.000 lui Anton Ioan cu titlu de procent de jumătate din câștiguri, chirie și alte cheltuieli, adică 350 euro/pe săptămână și 20 % din tariful/pe client .

În februarie 2014, femeia l-a cunoscut pe Busă Virgil. Având în vedere că două luni mai târziu, bărbatul era mort, se poate spune că întâlnirea nu a fost una de folos.

Cei doi s-au întâlnit pe 13 februarie 2014 în Dublin. Ca să poată să plece la întâlnire, tânăra i-a spus lui Anton Ioan că urma să se vadă cu niște rude. Era nevoie de acceptul acestuia pentru a părăsi locuința în care era exploatată sexual. Anton Ioan decidea când fetele puteau să iasă din case pentru a se întâlni cu alte persoane.

Tânăra a decis să fugă de la Anton Ioan, iar victima i-a propus femeii să practice prostituția în apartamentele pe care el le închiriase în Irlanda și unde mai lucrau alte fete.

Busă Virgil avea închiriate mai multe case în Dublin, Navan, Athlone și Wexford în care se practica prostituția, femeile plătind acestuia jumătate din banii câștigați.

Pentru a o atrage, Busă Virgil a folosit metoda lover boy. Cu toate că era căsătorit. El i-a spus tinerei să s-a îndrăgostit de ea, că vrea să o ajute și i-a promis că nu îi va lua niciun procent din banii obținuți din sex.

Convinsă, femeia a acceptat și la începutul lunii martie 2014 s-a mutat într-un apartament al bărbatului, aflat în centrul Dublinului, unde mai avea o colegă. A început să lucreze, mai ales că Busă i-a făcut un profil nou pe un site de specialitate.

Acest fapt a atras atenția lui Anton Ioan care a sunat-o pe tânără să-i ceară socoteală pentru faptul că se prostitua în Irlanda fără a avea permisiunea lui. La rândul lui, și Busă a chestionat-o cu privire la apelul telefonic.

Așa a aflat că Anton Ioan intermedia închirierea unor case în Irlanda unde se practica prostituția. Atunci Busă Virgil l-a sunat pe Anton Ioan și au făcut o afacere. Ultimul a intermediat închirierea unui apartament în apropierea orașului Dublin. Busă i-a spus că acolo va lucra timp de două zile o singură prostituată, dar a dus trei.

Scamatoria nu i-a fost pe plac lui Anton Ioan care i-a impus lui Busă Virgil o taxă de protecție de 5.000 de euro pe care care trebuia să o plătească într-o săptămână. Așa că la sfârșitul lui martie, Busă Virgil și-a luat prostituatele și au plecat în orașul Altone, lângă Navan, unde au închiriat o altă casă.

Toate aceste acțiuni au pus paie pe foc, mai ales că Anton Ioan încă nu rezolvase încă chestiunea dezertării tinerei. Mai mult, pe lângă cei 5.000 de euro, Busă mai trebuia să plătească săptămânal 500 de euro pentru că a fugit din locuință cu fetele.

Ca să nu mai existe discuții, Busă Virgil și-a luat trei tovarăși și pe 7 aprilie 2014, la ora 02.00, a intrat cu forța într-un apartament din Sandyford al lui Anton Ioan unde se prostituau două fete. Le-a amenințat cu pistoalele și le-au luat 2.000 de euro.

Procurorii DIICOT susțin că în aprilie 2014, Anton Ioan i-a instigat pe C. M. L., Ioan Bizău, Bogdan Ionuț Șușcă, Petronel Pal, Marius Bogdan Danci, Mihai Ionuț Mărtinaș zis ”Țăranu”, Gabriel Nicu Păunescu zis ”Tractorist”, Corneliu Vîrlezeanu zis ”Luca Cornel”, Ionuț Păuc și Liviu Bîrligea să rezolve odată pentru totdeauna chestiunea cu Busă Virgil.

Bărbatul trebuia să fie urmărit pentru a i se cunoaște toate mișcările. Prin intermediul prostituatelor pe care le controla, Anton Ioan a aflat adresa din Navan a lui Busă.

Mai mult, i-a spus unui alt amic, Nicolae Stanca, să închirieze printr-un intermediar un apartament situat la parterul blocului în care locuia Busă împreună cu alte persoane. Astfel, următoare victimă putea fi ușor supravegheată.

Ziua răfuielii a căzut pe 10 aprilie 2014. Conform anchetatorilor, în jurul orei 01.45, Pal, Bizău, Șușcă, Mărtinaș, Păunescu, Vîrlezeanu și Bîrligea, împreună cu C.M.L. au intrat peste victimă. De șase au stat Păuc și Danci.

Au spart ușa și au tăbărât pe Busă Virgil și pe un amic al acestuia cu răngi, bâte și cuțite. Loviturile au fost date numai la cap. Busă a încercat să scape sărind de la balconul apartamentului situat la primul etaj.

A fost urmărit de atacatori care au continuat să-l lovească. L-au bătut până când a încetat să mai strige după ajutor și a leșinat. A fost dus la spital în stare foarte gravă unde a decedat.

Pe 21 martie 2018, procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată,în stare de arest preventiv, a inculpaţilor Bîrligea Liviu, Mărtinaş Mihai – Ionuţ, Păunescu Gabriel-Nicu, Vîrlezeanu Corneliu, Păuc Ionuț, Stanca Nicolae, Pal Petronel și Șușcă Bogdan Ionuț pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, omor calificat, tentativă la omor calificat, tâlhărie calificată, complicitate la tâlhărie calificată.

Au mai fost trimiși în judecată și Bizău Ioan şi Danci Bogdan Marius pentru aceleași infracțiuni. Cei doi sunt încarcerați în Perth din Scoția.

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *