Skip to content

Cum să-ți protejezi scuterul sau motocicleta de hoți

Zeci de mii de mopede sunt furate anual în Europa. Numai în Londra, de exemplu, anul trecut au dispărut 14.000 astfel vehicule. În Italia, 112 de scutere și motociclete au fost furate zilnic în 2017.

Dintre toate mopedele, scuterele sunt cel mai ușor de furat, hoților trebuindu-le doar câteva secunde pentru a dispărea cu vehiculul, după cum susține Poliția Metropolitană londoneză.

Primarul Londrei, Sadiq Khan, s-a întâlnit cu reprezentanți ai Yamaha, Honda, Suzuki, BMW și Piaggio pentru a le cere să proiecteze sisteme antifurt mai eficace.

Posesorii de mopede trebuie să le facă hoților viața cât mai grea și să-și facă scuterele „invizibile” pentru aceștia. Există mai multe metode pentr a împiedica furturile.

În primul rând, nu uitați să scoateți cheia din contact chiar dacă sunteți lângă vehicul.

Apoi, discul de frână al roții din față trebuie blocat, la fel și maneta de accelerație. Pentru roata din față mai puteți folosi un sistem de blocare în forma literei D.

În general, hoții forțează blocajul ghidonului și pleacă cu vehiculul. De aceea, este bine ca și roata din spate să fie asigurată cu un dispozitiv antifurt. Mopedul trebuie legat de un obiect greu care nu poate fi mutat: stâlp, gard etc.

Pe piață există și sisteme de alarmă care pot fi instalate, astfel încât să puteți urmări vehiculul. Este recomandat să vă personalizați cât mai mult scuterul sau motocicleta astfel încât vânzarea de piese să fie cât mai dificilă. Această personalizare va ajuta și polițiștii să depisteze mai repede mopedul.

De obicei, furturile se fac la pont pentru anumite mărci și polițiștii recomandă ca mopedul să fie acoperit cu o prelată. Pe de altă parte, scuterele furate sunt tot mai mult folosite pentru a comite alte infracțiuni, cum ar fi furtul telefoanelor mobile sau a poșetelor.

Când sunteți acasă, păstrați motocicleta sau scuterul în garaj sau într-o anexă dacă aveți. Ușile acestora trebuie și ele dotate cu alarme, dar e bine ca și în interiorul lor vehiculul să fie legat de ceva. Dacă nu aveți garaj sau anexă, căutați un loc sigur, vizibil, luminat în timpul nopții, unde să parcați scuterul pentru a-l putea vedea cu ușurință.