Skip to content

DANEMARCA: Ce documente trebuie să obțineți pentru a locui și munci legal

Românii care-și caută un loc de muncă în Danemarca, sau au obținut deja unul, trebuie să știe că există mai multe proceduri pe care trebuie să le îndeplinească pentru a nu avea probleme cu autoritățile.

În primul rând trebuie să vă asigurați că obțineți CPR, un fel de CNP. CPR este un card galben care atestă faptul că aveți asigurare medicală. Fără acest card, chiar dacă aveți un loc de muncă asigurat, nu puteți începe lucrul. CPR este emis după ce ați solicitat reședința într-unul dintre orașele daneze.
Drepturile generale ale angajaților în Danemarca

Permisul de reședință vă dă dreptul să locuiți în Danemarca mai mult de șase luni dacă sunteți în căutarea unui loc de muncă. Durata medie pentru obținerea permisului de ședere și a CPR este de trei săptămâni.

Fără CPR nu puteți să încheiați un contract de telefonie mobilă, nu puteți merge la sală, la cursuri de limbă daneză. Practic, este cerut peste tot ca document de identificare.

Și în cazul în care intenționați să stați mai mult de șase luni, CPR este obligatoriu. CPR poate fi obținut de la Registrul Național Danez (Folkeregistret), de la Centrul Local pentru Cetățeni (Borgerservice) sau de la unul dintre cele patru centre pentru cetățenii străini: Copenhaga, Gyldenløvesgade nr. 11; Aarhus , Åboulevarden nr. 31; Aalborg, Slotspladsen nr. 1 și  Odense, Dannebrogsgade nr. 3.

Aceste centre funcționează doar două zile pe săptămână, cu excepția celui din capitală.

După ce obțineți CPR, trebuie să vă deschideți un cont bancar unde va fi virat salariul. Trebuie să aveți și NemID, semnătura dumneavoastră digitală și accesul la Danemarca digitală. Este un identificator unic pentru băncile online daneze și site-urile web ale autorităților.
IMPORTANT: Salariul minim pe care îl pot încasa românii care lucrează în Danemarca

Puteți obține un NemID la Centrul Local pentru Cetățeni (Borgerservice). Nu uitați să aveți la dumneavoastră pașaportul sau cartea de identitate. Este de preferat să fie cu dumneavoastră o persoană care să vă confirme identitatea.

NemID este important și pentru a avea contul de e-Boks, un cont obligatoriu de e-mail în care veți primi documente oficiale, cum ar fi notificări de la primărie, sau fluturașii de salariu.

Următorul pas este să completați un formular pentru impozitare și să obțineți cardul fiscal. SKAT, fiscul danez, atrage atenția că este foarte important să aveți acest formular completat, altfel veți fi impozitat cu 55% din venituri.
Salariile minime pentru angajații din construcții, agricultură și industria alimentară, mai mari din noiembrie

Sistemul de impozitare este foarte mare în Danemarca și, dacă completați acest formular, veți avea parte de o taxare mai mică. În cazul în care ați uitat să completați formularul, puteți să o faceți și după ce primiți salariul, dar trebuie să mergeți la SKAT și diferențele de impozitare vor fi reglate în anul fiscal următor.

Puteți vorbi la serviciul financiar al firmei la care lucrați pentru a vedea dacă nu puteți obține banii mai devreme. Cardul fiscal poate fi obținut de cele patru centre menționate mai sus sau chiar de la SKAT.

Pentru a obține cardul fiscal trebuie să completați o cerere online , așa cum fac aproape toți solicitanții,  sau să completați și trimiteți formularul 04.063 (linkul în limba engleză)

Nu uitați să atașați copii ale următoarelor documente: un act de identitate cu fotografie, pașaport sau carte de identitate; certificatul de căsătorie dacă este cazul; și contractul individual de muncă semnat de angajator

Pentru a primi salariul și plățile din sectorul public, aveți nevoie de un cont NemKonto (Easy Account).  NemKonto poate fi înregistrat ca un cont bancar în Danemarca sau ca un cont bancar străin. Dacă doriți un cont bancar în Danemarca, puteți contacta o bancă daneză pentru a deschide un cont și pentru a solicita înregistrarea contului ca NemKonto.

Dacă locuiți în zona capitalei Copenhaga, aceste servicii se pot obține de la International House Copenhagen.