Povestea unui român care cânta la acordeon pe străzile din Copenhaga a scos la iveală faptul că legea cerșetoriei adoptată anul trecut în Danemarca este făcută special pentru est-europeni.
Poliția din capitala daneză a arestat un român în vârstă de 63 de ani care cânta la acordeon în fața restaurantelor din cartierul Nyhavn. Această zonă, care se întinde de-a lungul canalului din Copenhaga, este cunoscută pentru restaurantele sau muzeele sale fiind des frecventată de turiști.
Inițial, acordeonistul a fost achitat de judecători, dar procurorii au făcut apel și tribunalul din Østre l-a condamnat zilele trecute pe român la 14 zile de închisoare.
Dacă și-ar fi ținut pălăria pe cap și nu o întindea să primească bani, nu ar fi fost arestat.
Magistrații care l-au achitat inițial pe român s-au bazat pe un precedent din 1934 când un bărbat care a fost acuzat de cerșetorie în timp ce cânta la acordeon a fost achitat.
Avocatul românul s-a întrebat retoric dacă o tănără daneză care a studiat Conservatorul și cântă la vioară pe stradă ar fi fost arestată. Procurorul de caz a replicat că alți muzicieni care cântă pe stradă au o cutie în fața lor și nu cer insistent bani oamenilor așa cum a făcut românul.
Acordeonistul nu a fost prezent în sală când a fost condamnat. Plecase în România, dar a trimis instanței documente medicale din care reiese că suferă de diabet și este hipertensiv.
Românul proaspăt condamnat pentru cerșetorie pare a fi o victimă a noii legi daneze privind cerșetoria. Conform cphpost.dk, această lege lovește numai în străini și este discriminatorie.
Legea cerșetoriei a fost adoptată în iunie 2017 și, conform acesteia, orice persoană care este prinsă cerșind este imediat condamnată la 14 de zile de închisoare. Mai mult, nu este nevoie ca poliția să dea în prealabil un avertisment.
Până în iulie 2018, 52 de persoane au fost condamnate pe baza acestei legi, cei mai multe fiind din Europa de Est, scrie Kristeligt Dagblad, 32 fiind din România și cel puțin cinci din Bulgaria.
Mai multe organizații au atras atenția asupra faptului că această lege este discriminatorie, dar Poliția neagă că ofițerii și agenții săi sunt xenofobi.
Liderii Partidului Poporului din Danemarca (Dansk Folkeparti), partid populist de dreapta, sunt mulțumiți de rezultatele acestei legi.