Paul Bogdan Cojocariu are 33 de ani și este din România. În martie 2016 și-a găsit de muncă la o fermă de porci din Midtjylland, Danemarca. El a văzut un anunț pe Facebook în care un crescător de porci căuta oameni să muncească la fermă.
În urma mai multor discuții cu soția patronului, Cojocariu a încheiat un contract de muncă pe o perioadă de un an cu producătorul de porci Jakob Kristoffersen. Salariul era de 10.000 de coroane pe lună, cu o medie de 40 de ore de muncă pe săptămână. Cel puțin așa se specifica în contract.
Salariul său era foarte mic, de fapt. 10.000 de coroane înseamnă aproape 1.400 de euro, cu mult sub nivelul salariilor din Danemarca.
Publicația Fagbladet a sindicatului 3F a făcut public cazul românului care a considerat că este nedreptățit din moment ce nu este plătit conform legislației daneze.
„Nu știam care este nivelul salariilor și al impozitelor în Danemarca. Mâncarea este foarte scumpă aici, iar impozitele uriașe. Abia îmi mai rămânea ceva din salariu după ce plăteam impozitele”, a declarat el jurnaliștilor.
Cojocariu a adăugat că s-a plâns patronului fermei și acesta i-a spus că acesta este nivelul salariilor din Danemarca. În urma acestei discuții, românul a fost dat afară. Muncise la ferma de porci de lângă Kjellerup doar două luni și jumătate.
Astfel, s-a ajuns la proces. Acesta a durat doi ani și în iulie 2018 judecătorii au dat câștig de cauză românului.
Fermierul Jakob Kristoffersen a spus judecătorilor că angajații săi din alte țări au început cu un salariu echivalent cu al românului și că suma crește în funcție de calificarea fiecăruia.
Avocatul fermierului a adăugat că salariul pe care Cojocariu l-a primit nu este foarte mic comparativ cu nivelul său de educație, efortul depus și condițiile de muncă de la fermă.
Judecătorii au fost în schimb de altă părere. Ei au considerat că românul nu avea de unde să cunoască legislația muncii din Danemarca și nivelul de salarizare de aici.
De aceea, contractul pe care Cojocariu l-a încheiat nu respectă nivelul de salarizare aplicabil în Danemarca, iar salariul primit de român a fost considerat de judecătorii din Viborg prea mic comparativ cu prevederile legale.
Mai mult, fermierul nu a putut proba că salariul de 10.000 de coroane pe care i-l dădea românului era doar salariul de început și că urma a fi mărit. Cojocariu era plătit cu 58 de coroane pe oră și instanța i-a acordat un salariu de 104 coroane, ceea ce însemna 18.000 de coroane pe lună, aproape dublu de cât lua românul.
Sindicatul 3F a cerut fermierului să plătească românului salariul, conform contractului încheiat între sindicat și patronat, care în 2016 era de cel puțin 133 de coroane pe oră. Așa că verdictul final a fost ca fermierul Jakob Kristoffersen să plătească 27.000 de coroane românului.
Jakob Kristoffersen a declarat că verdictul dat în iulie 2018 de instanță este uluitor și că nu poate fi de acord cu acesta, dar trebuie să respecte decizia.
„Unii muncitori valorează 30.000 de coroane, alții zero”, a mai adăugat fermierul.