Skip to content

De ce lovim copiii? Realitatea din România, în cifre

Violenţa fizică asupra copilului reprezinta una dintre cele mai grave probleme sociale din România. Conform unui studiu World Vision: 1 din 2 părinţi crede că lovirea copilului e pentru binele lui

Cazul femeii din Cluj care şi-a omorât în bătaie copilul de 9 ani aduce în atenţia publicului una dintre cele mai grave probleme sociale din ţara noastră, adesea ţinută doar în spatele uşilor închise: violenţa fizică asupra copiilor

World Vision România a lansat, în decembrie 2017, raportul de cercetare “De ce lovim copiii?”, iar ceea ce a scos la iveală această radiografie a familiilor din ţara noastră arată că trăim în continuare într-o societate în care corecţiile fizice sunt considerate o formă de educaţie.

– 1 din 2 părinţi (51%) cred că lovirea este pentru binele copilului;

– Doar 1 din 10 (9%) părinţi români nu şi-ar lovi niciodată copilul;

– 1 din 10 (10%) consideră că lovirea apare din cauza copilului;

– 8% ar lovi copiii, dar nu ar vrea ca acest lucru să se afle;

– 8% invocă motivaţii religioase;

– 6% lovesc copiii gratuit, fără motiv;

– 5% afirmă că ar lovi copilul pentru că toată lumea face la fel;

– 3% se simt foarte vinovaţi după ce lovesc.

Raportul complet poate fi citit aici:
https://worldvision.ro/media/presa/studii-si-rapoarte/raport%20REVEAL_De%20ce%20lovim%20copiii.pdf.

Orice tip de abuz şi violenţă fizică, emoţională şi psihologică poate afecta dezvoltarea copilului pe termen mediu şi lung. Victimele pot dezvolta tulburări de comportament (apatie, iritabilitate, impulsivitate, agresivitate, minciună, fuga de acasă, furtul, consumul de alcool de droguri), tulburări de somn (insomnii, somnolenţă, somn agitat, coşmaruri), tulburări de alimentaţie (anorexie, bulimie), autostigmatizare, autoculpabilizare, ticuri (clipit, rosul unghiilor etc.), enurezis, neglijenţă în îndeplinirea sarcinilor şi incapacitate de a respecta un program impus. Totodata pot avea dificultăţi în relaţionare şi comunicare, se pot confrunta cu scăderea randamentului şcolar, absenteism şi abandon şcolar. Unii copiii pot dezvolta stări depresive, uneori cu tentative de suicid.

Child abuse

Având în vedere tragedia petrecută în Cluj, dar şi toate celelalte mii de cazuri de violenţă de orice fel împotriva copilului raportate anual în România, Fundaţia World Vision România face următoarele precizări:

* Condamnăm ORICE ACT DE VIOLENŢĂ FIZICĂ asupra copilului. O palmă este o agresiune care lasă urme, nu o formă de disciplinare.

* Îndemnăm toţi părinţii să îşi crească copiii cu dragoste şi fără violenţă. Ştim că orice persoană poate avea momente de slăbiciune, de aceea îi încurajăm pe toţi să apeleze la servicii specializate atunci când au nevoie.

* Îi încurajăm pe toti cei care sunt martori ai unor acte de violenţă asupra copilului să sesizeze Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului sau să sune la Telefonul Copilului 116 111 – http://www.telefonulcopilului.ro imediat ce constată un act de violenţă cât de mic asupra unui copil.