Skip to content

Degenerarea maculară, principala cauză a orbirii, ar putea fi tratată cu picături

Degenerarea maculară legată de vârstă (DMLV) este principala cauză a orbirii în ziua de azi, iar riscul apariției acesteia crește dramatic pe măsură ce populația îmbătrânește, scrie Playtech.

Numai în Marea Britanie există peste 500.000 de persoane care suferă de DMLV în stadiu final. De asemenea, se estimează că până în 2020 vor exista aproximativ 200 de milioane de persoane din întreaga lumea care vor suferi de această afecțiune.

Momentan, boala este tratată prin injectarea de medicamente în ochi. Dar cum ar fi ca boala să fie vindecată cu ajutorul picăturilor pentru ochi? Din fericire, o echipă de cercetători de la University of Birmingham lucrează la asta.

Studiul este condus de dr Felicity de Cogan și a fost publicat în jurnalul „Investigative Ophthalmology & Visual Science”. Astfel, ei au creat o metodă prin care pot administra medicamentele necesare prin intermediul picăturilor pentru ochi.

Anterior, savanții au demonstrat că metoda funcționează pe șobolani. Acum, aceștia au făcut un pas înainte și au investigat efectul picăturilor pe ochii mari ai iepurilor și porcilor care sunt mai asemănători cu cei umani.

Studiul a demonstrat că picăturile de ochi pot furniza o cantitate terapeutică eficientă către retina ochiului mamiferelor. Tehnologia din spatele picăturilor este reprezentată de o peptidă care poate să pătrundă în celulă și poate elibera medicamentul în retină.

Echipa colaborează cu compania Macregen din Statele Unite pentru a dezvolta o nouă gamă de terapii pentru DMVL și alte boli oculare. De asemenea, ei caută, prin intermediul celor două studii, să confirme validitatea abordării lor terapeutice.

Studiile clinice vor începe imediat ce cercetările vor fi finalizate. Potrivit oamenilor de știință, acestea ar putea începe în primăvara lui 2019. Cercetătorii cred că metoda va fi mai puțin costisitoare, deoarece pacienții își vor putea administra singuri tratamentul. De asemenea, picăturile reduc eventualele complicații care apar din cauza injecțiilor.