Skip to content

Doi frați proxeneți, condamnați. Polițiștii englezi, uimiți de curajul victimei

O româncă a căzut în capcana unor proxeneți din Anglia, frate și soră. Cei doi au fost condamnați luni, 3 septembrie 2018, la un an și nouă luni de închisoare fiecare pentru că au forțat o tânără să se prostitueze.

Nicolae Ioniță, în vârstă de 24 de ani, a întâlnit-o pe victimă în România. Anul trecut, în luna septembrie, a convins-o să vină cu el în Anglia dacă vrea să-și găsească un loc de muncă în Milton Keynes.

Abia ajunsă în Anglia, tânăra a fost convinsă de Nicolae Ioniță să se mute cu el în Middlesbrough unde locuia împreună cu sora lui, Claudia Ioniță.

Polițiștii din South Yorkshire au precizat că în octombrie 2017 cei doi frați au început să o forțeze să se prostitueze în Middlesbrough pentru câteva zile. Ulterior, s-au mutat în Hillsborough, o suburbie a orașului Sheffield unde, până în luna noiembrie, tânăra a fost trimisă într-un bordel.

Nicolae și Claudia Ioniță au intrat în atenția autorităților engleze anul trecut când au fost acuzați de trafic de ființe umane. La data de 30 noiembrie 2017, polițiștii au efectuat mai multe percheziții în Sheffield și Rotherham.

Pe lângă cei doi, au mai fost reținuți atunci și: Răzvan Tănasă, în vârstă de 30 de ani, care locuia cu frații Ioniță pe Leppings Lane din Hillsborough, Sheffield; Sorina Crețu care locuia pe Attercliffe Road, Sheffield; și Shane Booth, un englez din Rotherham.

Au mai fost efectuate percheziții și la Pandora’s Massage Parlour de pe strada Attercliffe Road din Sheffield, un salon de masaj care ascundea de fapt un bordel și unde locuia Sorina Crețu. În decembrie 2017, anchetatorii au cerut închiderea salonului de masaj pentru o perioadă de trei luni.

Ofițerul Gareth Bryant a explicat că tânăra româncă se aștepta să găsească un loc de muncă, un salariu bun și un apartament confortabil, dar cei doi frați i-au spus că singura soluție este să se prostitueze.

„Ambii frați, dar în special Nicolae Ioniță, s-au folosit de dependența victimei față de ei pentru a o exploata. Controlau unde stătea, cu cine vorbea, îi monitorizau apelurile telefonice către prieteni și familie, astfel încât să nu poată spună ce i se întâmplă”, a mai declarat polițistul.

În ciuda acestui control strict, tânăra a reușit să sune acasă și să spună familiei ce i se întâmplă. Aceștia au sfătuit-o să spună prin ce trece oricărei persoane pe care o întâlnește.

Încurajată de acest sfat, ea a ieșit într-o zi din casă și i-a abordat pe primii doi oameni pe care i-a văzut. Știa puțin limba engleză și le-a povestit coșmarul prin care trece. Cei doi au chemat imediat poliția.

Ofițerii l-au verificat pe Nicolae Ioniță în baza de date și au descoperit că el și sora sa, Claudia Ioniță în vârstă de 30 de ani, erau eliberați pe cauțiune. Ambii erau cercetați pentru proxenetism și incitare la prostituție.

Scăpată din calvar, tânăra s-a întors acasă în România. Polițiștii englezi au fost uimiți de curajul extraordinar de care a dat dovadă românca dezvăluind cum a fost exploatată, dar și ulterior când i-a ajutat pe anchetatorii români.

„A fost foarte curajoasă în timpul anchetei și a oferit anchetatorilor dovezi ale infracțiunilor. Ea a spus chiar că vine din România să depună mărturie la proces dacă e nevoie”, a mai precizat ofițerul Gareth Bryant.