Skip to content

Doi polițiști și trei jandarmi din Bacău, cercetați pentru fapte de corupție

Doi lucrători de poliție ai Inspectoratului de Poliție al Județului Bacău sunt cercetați de procurori, unul este cercetat pentru luare de mită, iar cel de-al doilea pentru complicitate la dare de mită, instigare la fals intelectual, instigare la fals în înscrisuri oficiale și complicitate la uz de fals.

Dosarul a fost inițiat în luna iunie 2018 când ofițerii Direcției Generale Anticorupție au sesizat procurorii că anumiți agenți de poliție din cadrul I.P.J. Bacău – Poliția Municipiului Bacău – Secția 1 Poliție pretind și primesc sume de bani ori foloase materiale de la diverși conducători auto.

Luau bani pentru a nu constata și sancționa abaterile săvârșite în traficul rutier. Procurorul de caz a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru infracțiunea de luare de mită.

În noaptea de 27/28 iulie 2018 s-a documentat operativ fapta de pretindere și primire a sumei de 600 de lei de către agentul de poliție P.D. pentru a nu aplica sancțiunea aferentă unei contravenții la regimul circulației rutiere.

În data de 10.09.2018, la solicitarea unei persoane, agentul de poliție B.A.N., tot din cadrul Secției 1 Poliție, l-a contactat pe un asistent medical din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bacău – Unitatea Primiri Urgențe și i-a cerut să elibereze în fals o adeverință medicală ce atesta lucruri nereale.

Adeverința urma să fie folosită la eliberarea în regim de urgență a pașaportului pentru fiul minor al solicitantului.

Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de P.D. sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită.

Față de B.A.N. a început urmărirea penală pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită, complicitate la uz de fals, instigare la fals intelectual și instigare la fals material în înscrisuri oficiale.

El este cercetat sub control judiciar.

În același dosar mai sunt cercetați pentru corupție alți trei lucrători M.A.I. din cadrul structurilor subordonate de la nivelul județului Bacău.

În această situație este vorba de jandarmi, dosarul fiind de competența Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iași.