Skip to content

Dosar DNA: Șpagă de 6,3 milioane de euro la Casa Națională de Asigurări de Sănătate

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe fostul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Lucian Nicolae Duță, pentru luare de mită în formă continuată, se arată într-un comunicat al instituției din 27 decembrie 2018.

Conform rechizitoriului, în perioada 2010 – 2012, Duță a pretins de la reprezentanții a două firme de software un comision de 10% din valoarea fiecărui act adițional sau contract pe care l-a semnat.

A primit suma totală de 6.300.000 de euro, dintre care 5.500.000 euro prin transferuri bancare și 800.000 euro în numerar.

Sumele de bani au fost remise lui Duță fie în numerar, fie prin virament în contul unei companii offshore înregistrată în Insulele Antile și cu conturi bancare deschise în Elveția, mai susțin procurorii DNA.

Au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra sumei de 2.183.820 euro identificată într-un cont bancar din Elveția, asupra unui teren cu construcție S+P+4, asupra a trei apartamente și asupra unui autoturism.

DNA susține că are date și probe din care reiese că Duță a primit banii pentru încheierea și derularea unui act adițional la contractul pentru Proiectarea, Construirea și Operarea unui Sistem Informatic Unic Integrat al Asigurărilor de Sănătate din România și pentru furnizarea soluției informatice de implementare a Cardului Național de Asigurări Sociale de Sănătate și interconectarea acestora cu Sistemul Informatic Unic Integrat.

Din sumele de bani virate în contul firmei controlate de Duță Nicolae Lucian au fost efectuate, mai susțin procurorii, mai multe plăți în favoarea acestuia, spre exemplu: contravaloarea unor bilete de avion, cazare la alte hoteluri din țară și străinătate, precum și plăți pentru achiziționarea un teren în București, într-o zonă rezidențială exclusivistă, pentru care a fost emisă autorizație de construire pentru P+4.

Duță a demisionat de la șefia CNAS în 2012.