Skip to content

Executarea pedepsei în cazul Alinei Bica a fost suspendată

Magistraţii instanţei supreme au decis să suspende pentru fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, pedeapsa de 4 ani cu executare, după ce avocaţii acesteia au formulat contestaţii faţă de formarea completurilor de 5 judecători. Condamnat tot la 4 ani, în acelaşi dosar, va fi eliberat şi Şerban Pop, informează Mediafax.

Magistraţii Instanţei supreme au dispus suspendarea pedepsei de 4 ani de închisoare cu executare a fostei şefe DIICOT, Alina Bica, după ce apărătorii săi au formulat contestaţii faţă de formarea completurilor de 5 judecători de la ÎCCJ. Aceeaşi soluţie a fost dispusă şi pentru fostul şef ANAF, Şerban Pop, condamnat tot la 4 ani de închisoare, în acelaşi dosar.

Termenul pentru judecarea contestaţiei în anulare formulate de Alina Bica este 21 ianuarie, când va trebui să se prezinte. În acest dosar, Alina Bica a fost condamnată pentru favorizarea făptuitorului.

Deciziile au fost luate de Completul 2 de 5 judecători de la instanţa supremă, format din Enceanu Simona Daniela, Rog Tatiana Lucia, Rus Alexandra Iuliana, Mera Luciana şi Popa Rodica Aida. Dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman, în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 6 luni de închisoare, este judecat de tot Completul 2.

„Admite în principiu contestaţia în anulare formulată de condamnata Bica Alina Mihaela împotriva deciziei penale nr. 117 din 26 iunie 2018, pronunţată de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 2067/1/2017. Fixează termen pentru soluţionarea contestaţiei în anulare la data de 21 ianuarie 2019, Sala Secţiei penale, pentru când se va cita contestatoarea condamnată. II. Admite cererea de suspendare a executării sentinţei penale nr.1057 din 29 noiembrie 2016 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 2471/1/2015, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 117 din 26 iunie 2018 (…) până la soluţionarea definitivă a contestaţiei în anulare”, se arată în minuta instanţei, în privinţa Alinei Bica.

În prezent, Alina Bica este arestată într-o închisoare din Costa Rica, până la soluţionarea procedurii de extrădare a acesteia, însă decizia judecătorilor de la ÎCCJ va fi comunicată autorităţilor din acel stat.

Decizie similară a fost pronunţată şi miercuri noapte. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis eliberarea mai multor persoane în dosare în care avocaţii condamnaţilor au contestat alcătuirea completurilor de cinci judecători, drept urmare au fost puşi în libertate Rudel Obreja, Constantin Niţă şi Dan Şova.

COSTA RICA: Udrea şi Bica rămân la închisoare. Cererile de eliberare le-au fost respinse din nou