Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Nicolae Gagiu, executor judecătoresc în cadrul BEJ „Gagiu Nicolae”, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite în formă continuată.
Anchetatorii consideră că acțiunile executorului judecătoresc au avut consecințe deosebit de grave.
Conform rechizitoriul, în perioada 15 aprilie 2014 – mai 2018, Nicolae Gagiu a declanșat șase proceduri de executare silită împotriva Complexului Energetic Oltenia SA prin încălcarea legii.
Astfel, a obținut pentru sine un folos necuvenit în cuantum de 5.924.320 lei.
Cum a funcționat ingineria financiară? După declanșarea procedurii de executare silită, Complexul Energetic Oltenia SA s-a adresat instanței.
Mai mulți judecători au stabilit ca sumele executate silit de către executorul judecătoresc să fie returnate, dar Gagiu a transferat și ulterior a retras suma menționată mai sus.
Procuroriii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui teren ce aparține inculpatului Gagiu Nicolae, precum și asupra celorlalte bunuri (inclusiv sume de bani) prezente și viitoare. Judecătorii au încuviințat acest sechestru.
Complexul Energetic Oltenia S.A., care s-a constituit parte civilă, este o companie înființată în anul 2012 prin fuziunea Societății Naționale a Lignitului Oltenia (SNLO) cu complexele energetice Turceni, Rovinari și Craiova.
Compania este deținută de Ministerul Economiei, acționar majoritar, și Fondul Proprietatea.
În 2015, Complexul Energetic Oltenia a început să fie executat silit pentru datorii la ANAF în cuantum de 28,4 milioane de lei.
În 2017, compania avea un profit de 275.915.666 lei și 13.700 de angajați