Skip to content

Facebook a închis pagini, conturi și grupuri pro PSD create să manipuleze publicul

Facebook a eliminat pagini, conturi de F­acebook și un grup din România care făceau parte dintr-o rețea ce opera prin conturi false și reale create de apropiați ai PSD.

„Ei au împărtășit, de asemenea, conţinut care incita la dezbinare și au promovat conținut găzduit de câteva domenii care se prezentau ca site-uri de știri”, a declarat pentru Hotnews Nathaniel Gleicher, șeful pentru securitate cibernetică al companiei.

Am eliminat 30 de pagini grupuri și conturi din România, parte a unei rețele coordonate menite să inducă oamenii în eroare.

„Clonau pagini care imitau surse reale de știri, dar postau conținut partizan pro PSD”, a precizat într-un interviu telefonic Gleicher pentru sursa citată.

Exemplu de postare eliminată. Sursa foto: Facebook

Au făcut tot ce au putut pentru a-și ascunde identitatea, dar analizele noastre arată că o parte din activitate a fost legată de un om din partidul de la putere, PSD”, a mai spus oficialul companiei.

El a adăugat că aceste conturi eliminate aveau 1.500 de urmăritori (followers) și un buget de publicitate de 650 de dolari.

Când decide ce conturi elimină, Facebook face o investigație.

Nathaniel Gleicher a mai declarat pentru sursa citată că alegerile prezidențiale din România de anul acesta vor fi o prioritate

Exemplu de postare eliminată. Sursa foto: Facebook

El a mai explicat că administratorii de pagini și deținătorii de cont au postat de obicei despre știri locale și probleme politice, cum ar fi noutăți părtinitoare publicate sub semnături false în sprijinul Partidului Social Democrat (PSD).

Oamenii din spatele acestei activități au încercat să-și ascundă identitățile, dar analiza Facebook a constatat că o parte din această activitate a fost legată de o persoană asociată Partidului Social Democrat.

Fostul reporter TV, Cristian Zărescu, a devenit în luna februarie 2019 coordonatorul al unei „forțe de reacție rapidă în online” a PSD București, conform paginademedia.ro

Întrebat cu ce se va ocupa departamentul, Zărescu a declarat pentru sursa citată că pregătește o echipă care va avea reacții la atacurile media ale adversarilor politici ai PSD București, dar și la întrebările pe care le au oamenii.

„Vor fi răspunsuri la numeroasele atacuri online la care este supus PSD. Sunt partide care își bazează mesajele pe atacurile împotriva PSD. Noi ne propunem să intervenim acolo unde este nevoie și să răspundem la eventualele atacuri la tot ce ține de PSD București și de membrii PSD București”, a mai explicat el.