Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat astăzi, 8 martie, într-o conferință de presă, ce înseamnă ridicarea stării de alertă. Toate restricțiile vor fi ridicate începând cu ora 24.00.
Purtarea măștii nu va mai fi obligatorie în spații exterioare și interioare. „Nu mai vor exista limite privind accesul în diverse spații publice, fie că discutăm despre spații comerciale, instituții de alimentație publică, instituții publice”, a explicat Rafila.
Tot pe 8 martie, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis eliminarea carantinei!
Nu vor mai exista limite în privința orarului de funcționare a unităților de alimentație publică.
În plus, formularul PLF de localizare a călătorilor nu va mai fi solicitat începând din această noapte. De asemenea, nici certificatul electronic Covid.
Ministrul Sănătății a atras totuși atenția în privința călătoriilor în străinătate pentru că majoritatea țărilor europene păstrează certificat electronic.
De aceea, este recomandat să consultați condițiile de călătorie. Se va permite în continuare emiterea acestui certificat electronic pentru orice persoană care vrea să călătorească.
Rafila a atras atenția asupra responsabilității fiecărui român, pentru că principalul scop este legat de protejarea sănătății cetățenilor. România se află în situația unei transmisii comunitare, chiar dacă numărul cazurilor a scăzut. Avem 100 de decese și 5.000 de cazuri pe zi.
Recomandările sanitare, responsabilitatea fiecăruia
Ministerul Sănătății face următoarele recomandări: masca de protecție să fie purtată în spațiile deschise aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spații închise, inclusiv unitățile sanitare, grădinițe, școli și universități.
„Evitați spațiile aglomerate închise și deschise. Spălarea mâinilor cu apă și săpun ori substanțe antiseptice este esențială. Mijloacele de transport în comun și unitățile de interes public trebuie igienizate în continuare”, sunt doar câteva dintre recomandări.
Rafila a explicat că în situația în care o persoană are simptome de îmbolnăvire, trebuie să se testeze, să meargă la medicul de familie și la centrele de evaluare în caz de rezultat pozitiv și tratament. În caz de simptome accentuate, trebuie să se prezinte la Unitatea de Primiri Urgențe.
„Respectarea recomandărilor este o responsabilitate individuală, dar cu efect asupra societății”, a mai declarat ministrul.
În ceea ce privește izolarea și măsura carantinei, el a explicat că orice persoană, chiar și dacă are o gripă normală, trebuie să se izoleze pentru a nu răspândi boala.
„Izolarea unei persoane simptomatice este normală. Dacă se confirmă diagnosticul, nu înseamnă că trebuie să împrăștiem infecția. Dacă un copil tușește, îl doare gâtul, nu-l trimit la școală”, a spus Rafila. În plus, controlul persoanelor aflate în izolare va dispărea.
Testarea rămâne o componentă esențială pentru controlul acestui infecții. Se mențin centrele de testare acolo unde acestea există pentru ca oamenii să aibă acces.
Ministrul Sănătății a mai precizat că pentru universități este nevoie de o tranziție graduală până la reluarea cursurilor față-n față. Perioada de tranziție nu ar trebui să fie foarte lungă, decizia aparținând fiecărei universități în parte.
Spitalele vor funcționa în sistem combinat, dar pe măsură ce numărul de pacienți cu Covid va scădea, acordarea de servicii medicale va reveni la normalitate.