Skip to content

Finlanda: Cerșetorii din România și Bulgaria sunt tot mai puțini

Un polițist român din Constanța a lucrat timp de o lună în Finlanda. Schimbul de experiență a avut în vedere activitățile românilor din Țara celor 1.000 de lacuri.

Subofițerul Lucian Barbuc a stat toată luna iunie în Helsinki. „Experiența a fost extraordinară. Am observat cum lucrează poliția finlandeză și ce instrumente folosesc colegii mei de aici”, a declarat el pentru publicația Vantaan Sanomat.

Barbuc a spus jurnaliștilor că sistemul informatic și uzul computerelor este mult mai răspândit decât în România, iar flota de mașini este mult mai modernă.

Subofițerul Lucian Barbuc a povestit jurnaliștilor ce a învățat de la colegii săi din Helsinki

Șeful departamentului de Investigații Criminale din Helsinki, Pertti Sovelius, s-a arătat foarte mulțumit de cooperarea cu polițistul român.

Sute de cerșetori au venit în Finlanda din România și Bulgaria, mulți dintre ei ajung în tabere de rulote. În Helsinki sunt aproape 200. Una dintre aceste tabere a fost vizitată și de polițistul Barbuc.

În 2018, numărul cerșetorilor a scăsut dramatic, comparativ cu perioada 2014 – 2016 a spus jurnaliștiulor și ofițerul Johanna Sinivuori. Schimbarea poate fi observată prin faptul că noi astfel de tabere nu au mai fost înregistrate. În perioada menționată erau zeci de asemenea enclave.

Locurile obișnuite în care se stabileau cerșetorii români erau în preajma cimitirului Hietsu, sub poduri și în Parcul Finlandia.

Polițistul Barbuc a spus că cerșetorii români au fost surprinși când a vorbit cu ei. Prezența lui le-a semnalat faptul că poliția finlandeză și cea română cooperează și că nu e vorba despre o razie.

„Am stabilit cu ce se ocupă în Finlanda românii pe care i-am întâlnit. Unii dintre ei vând droguri”, a adăugat pentru publicația menționată Barbuc.

Acest schimb de experiență are loc pentru al șaselea an consecutiv, scopul fiind lupta împotriva narcoticelor.