Finlanda vrea să preia președinția UE dacă guvernul PSD nu poate face acest lucru

În condițiile în care există temeri că România nu va face față preluării președinției UE, premierul Finlandei a declarat că guvernul său poate face acest lucru.

Juha Sipilä a explicat că țara sa este pregătită să înceapă mandatul european din ianuarie 2019, relatează Mediafax care preia o declarație din presa finlandeză.

Premierul finlandez a precizat că oficialii nu i-au propos acest lucru, și că Guvernul de la Bucureşti a confirmat că va prelua Preşedinţia Consiliului UE.

Finlanda trebuie să preia de la România președinția UE la 1 iulie 2019.

Ce înseamnă de fapt președinția UE? Înseamnă două chestiuni principale.

Prima are legătură cu planificarea întâlnirilor Consiliului, dar și a organismelor din subordine, precum și prezidarea acestora.

A doua are legătură cu reprezentarea Consiliului în relațiile cu alte instituții ale UE, în special cu Comisia Europeană și Parlamentul European.

În aceste relații este nevoie de abilități diplomatice pentru negocierile informale care au loc între aceste instituții.

Președinția UE înseamnă și reprezentarea Consiliului Afacerilor Externe al UE în fața Parlamentului European.

De asemenea, statul care preia președinția UE este responsabil de legislația europeană, de continuarea agendei UE, de procesele legislative și cooperarea dintre statele membre.

De aceea, statul care conduce UE timp de șase luni trebuie să acționeze onest și să fie neutru.

Premierul Finlandei este totuși convins că România va respecta programul și își va duce la îndeplinire mandatul.

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA
error: ?