Fugar român, prins în Italia. A fost condamnat pentru evaziune cu VIN la pet de 2 litri

Un român din  Focșani, dat în urmărire de Poliția Română pentru că a fost condamnat la trei pedepse cu închisoarea, a fost depistat în Italia. Pe 3 iulie 2018, în localitatea Fuonte Nuova, lângă Roma, a fost prins un român în vârstă de 42 de ani care era dat în urmărire națională și internațională. Acesta era inclus în categoria Most Wanted.

Focșăneanul a fost depistat în urma unei acțiuni pe care un polițist român aflat la Roma a demarat-o în octombrie 2017. Pentru prinderea fugarului, acesta a colaborat cu Biroul Sirene Italia și Nucleul Investigativ al Carabinierilor din Roma.

Sistemul informatic Sirene este destinat stocării informaţiilor de către autorităţile române şi schimbului de date între acestea şi sistemul comun european de urmărire poliţienească transfrontalieră, S.I.S. (Sistemul Informatic Schengen), un element determinant pentru procesul de aderare a României la spaţiul Schengen.

Pe site-ul Poliției Române, la categoria Most Wanted, figurează un singur individ urmărit: Marius Nicolae Stan, născut la 14 decembrie 1975. El a fost condamnat pentru fals, uz de fals, evaziune fiscală, înșelăciune, spălare de bani și instigare la fals sub semnatură privată.

Autoritățile judiciare din România au emis pe numele lui trei mandate de executare a pedepsei închisorii, de zece, șase și patru ani de închisoare. Când a fost arestat, fugarul s-a legitimat cu o carte de identitate falsificată.

Întâlnire de taină pe DN 2

Absolvent de opt clase și școală profesională, Marius Nicolae Stan a fost condamnat de Tribunalul Vrancea pentru spălare de bani, fals în înscrisuri și alte infracțiuni financiare.

În martie 2010, l-a determinat pe Petru Vasile Anghel, administratorul unei firme din Slobozia Bradului, județul Vrancea, să completeze în fals 19 facturi fiscale privind livrări fictive de vin îmbuteliat în pet-uri de doi litri. Apoi, a completat documente false din care reieșea că vinul s-a vândut.

Stan și Anghel s-au cunoscut în 2009 într-o piață din Piatra Neamț. Primul avea o autoutilitară cu care transporta struguri și a făcut ulterior mai multe curse pentru cel de-al doilea.

La scurt timp după ce l-a cunoscut pe Anghel, Stan s-a întâlnit cu amic din Târgoviște, Ștefan Mirică, pe DN 2 la intrarea în localitatea Slobozia Bradului. Cei doi se cunoșteau de șase ani, pentru că Mirică era activ în afaceri cu băuturi alcoolice.

Evaziune cu vin

La acea întâlnire au discutat despre probabilitatea realizării unor afaceri cu vin,  alcool și alte produse de acest gen, hotărând să se contacteze în perioada următoare. Mirică, condamnat și el în același dosar cu Stan, a venit cu ideea de a găsi o societate comercială care să-i facă intrări-fictive cu diferite cantități de vin.

Conform hotărârii din 2013 a Tribunalului Vrancea, Stan a profitat de faptul că Anghel, care avea numai șase clase, nu avea idee ce înseamnă comerțul și nici nu înțelegea ce înseamnă să comiți infracțiuni în acest domeniu. Astfel că l-a convins să înființeze o firmă ca să câștige ușor niște bani.

În toată această combinație financiară mai era implicată și o firmă aflată în dizolvare al cărei administrator se afla deja închis într-un penitenciar. Și el devenise formal administratorul firmei la propunerea lui Stan, societatea comercială fiind administrată de alte persoane.

Pe 8 martie 2010, Anghel a înființat SC Kejosole SRL în care era asociat și administrator unic. Banii pentru înființarea firmei, axată pe comercializarea băuturilor alcoolice, au venit tot de la Stan.

Trei săptămâni mai târziu, 2010 Stan i-a spus lui Anghel să întocmească 19 facturi false. În urma unui circuit financiar destul de simplu, sumele ilegal obținute erau retrase în numerar și ajungeau la Ștefan Mirică care îi folosea în alte scopuri.

În timpul acestor operațiuni, Anghel a fost avertizat de către o rudă că ceea ce face nu este legal și că el va fi singurul care va răspunde penal. Așa că omul s-a dus glonț la poliție cu toate actele pe care le avea.

Anchetatorii au început investigația și au obținut mandat de ascultare a telefoanelor celor implicați. Garda Financiară a demarat un control în august 2010 la firmele implicate și a fost calculat un prejudiciu de 682.824 de lei.

Stan și Mirică au fost condamnați inițial în 2012 la închisoare cu suspendare, dar la rejudecare, Stan a primit închisoare cu executare, pentru că mai fusese condamnat anterior de Curtea Supremă pentru fapte similare.

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!

ADRIAN MOGOȘ

Adrian Mogoș este jurnalist freelancer, membru al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație și al International Consortium of Investigative Journalism. În cadrul ICIJ a făcut parte din echipa de jurnaliști a proiectului Offshore Leaks. A fost timp de opt ani șeful Departamentului Investigații al cotidianului Jurnalul Național. A primit bursele Balkan Fellowship for Journalistic Excellence și Milena Jesenská - Institute for Human Sciences din Viena. Pentru activitatea jurnalistică a fost premiat cu: CEI-SEEMO Award, Kurt Schork Award și mențiune specială Global Shining Light Award. Una dintre investigațiile pe care le-a coordonat a fost inclusă în UNESCO Global Casebook for Investigative Journalism, iar o alta a primit din partea juriului European Press Prize apreciere specială.