GENOVA: 41 de morți. Trupurile unei fetiţe de nouă ani şi ale părinţilor ei, găsite într-un vehicul “complet strivit”

Cel puţin 41 de oameni au murit după prăbuşirea unui segment al viaductului Polcevera (Morandi), pe autostrada A10, la Genova, arată cel mai recent bilanţ anunţat sâmbătă de agenţia de ştiri ANSA, informează Mediafax.

Alte trei trupuri neînsufleţite au fost descoperite în ultimele 24 de ore sub dărâmături.

Potrivit ANSA, pompierii au descoperit trupurile unei fetiţe de nouă ani şi ale părinţilor ei într-un vehicul “complet strivit” .

ANSA a precizat că noul bilanţ este neoficial întrucât noile victime nu au fost în mod oficial identificate.

Ruperea unui cablu de oţel probabil a cauzat prăbuşirea segmentului suspendat al Autostrăzii A10 din Italia în apropierea oraşului Genova, afirmă un membru al Comisiei de anchetă, citat de site-ul cotidianului La Repubblica.

Ziua de sâmbătă a fost declarată zi de doliu naţional, în contextul în care la Genova sunt programate ceremonii funerare publice pentru unele dintre victime.

Funeralii naţionale au loc la Genova, în prezenţa unor înalţi responsabili politici italieni. Guvernul italian atribuie operatorului autostrăzii (care includea şi podul) responsabilitatea pentru această tragedie, informează AFP, citată de Agerpres.

Circa jumătate dintre familiile victimelor au decis să boicoteze ceremonia de la Genova, în semn de protest împotriva guvernului, preferând funeralii private.

Ceremonia are loc într-o sală expoziţională, în timp ce la locul tragediei sute de salvatori continuă să caute corpurile unor victime dispărute; prăbuşirea podului a aruncat maşini şi camioane în gol, făcând 41 de morţi şi 50 răniţi, în timp ce 5 persoane sunt considerate în continuare dispărute.

Într-o sală imensă a Parcului expoziţional din Genova, transformată într-o capelă plină de lumânări, 18 sicrie, între care unul alb al unui copil de opt ani, au fost aliniate încă de vineri, fiecare fiind acoperit cu flori, având afişat numele sau fotografia defunctului.

Arhiepiscopul de Genova, Angelo Bagnasco, care oficiază slujba religioasă la funeraliile oficiale, şi-a exprimat “tot respectul pentru cei care au ales să nu vrea funeralii naţionale”.

“Nu trebuie să murim din cauza neglijenţei, nepăsării, iresponsabilităţii, superficialităţi şi birocratismului”, a declarat vineri arhiepiscopul de Napoli, cardinalul Crescenzio Sepe, în timpul unei slujbe religioase pronunţată pentru patru tineri în oraşul lor de origine.

Un doliu naţional a fost decretat pentru sâmbătă în Italia: drapelele sunt coborâte în bernă şi iluminarea a numeroase monumente, între care Colosseumul din Roma, se va stinge în cursul serii.

Preşedintele italian Sergio Mattarella, preşedinţii celor două camere ale parlamentului, cea mai mare parte a miniştrilor, precum şi reprezentanţi ai unor guverne străine, dar şi – potrivit presei – principalii responsabili ai Autostrade per Italia, societatea care gestionează autostrada ce includea şi podul, vor asista la ceremonie.

La reluarea campionatului de fotbal în acest weekend, jucătorii vor păstra un minut de reculegere şi vor purta o brasardă neagră. Meciurile celor două echipe din Genova, Sampdoria şi Genova, au fost în schimb amânate.

Guvernul italian a anunţat vineri că procedura de revocare a concesiunii tronsonului pe care se afla podul respectiv din Genova a fost declanşată oficial printr-un mesaj trimis concesionarului Autostrade per Italia.

Într-un comunicat publicat în cursul serii, şeful guvernului Giuseppe Conte a precizat că societatea concesionară are la dispoziţie 15 zile pentru a contesta această decizie.

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA