Parchetul din Duisburg a finalizat cu succes o anchetă asupra celor care primesc ajutoare sociale și vin să le ridice la volanul unor mașini de lux, scrie focus.de într-un material publicat pe 4 decembrie 2018.
Polițiștii au supravegheat sediul a două Job Center și au confiscat șapte mașini.
Mai multe Job Center din Germania au aflat despre acțiunea polițiștilor din Duisburg și se gândesc la abordări similare.
Jurnaliștii germani se întreabă cât de eficientă a fost acțiunea din Dusiburg și care este rolul rețelelor infracționale în fraudele sociale.
Procurorul-șef Stefan Müller a explicat într-un interviu din spiegel.de.
Mai multe persoane din cele puse acum sub acuzare s-au prezentat să-și ridice ajutorul la volanul Mercedes E-Class sau BMW seria 5.
O persoană care primea ajutor de tip Hartz IV a venit cu un Mercedes CLK la Job Center. Ulterior, în urma anchetei, a admis că deține și un Porsche.
„Cineva a venit la agenție cu un Mercedes AMG de 500 de cai putere. Este greu să-ți iei așa ceva din ajutoare sociale”, a declarat Müller pentru sursa citată.
Conform legii germane, orice persoană care beneficiază de Hartz IV trebuie să completeze o declarație de avere.
Beneficiarii Hartz IV pot deține un autoturism în valoare de maxim 7.500 de euro. În cazul în care mașina valorează mai mult, ar trebui să o vândă.
Cei mai mulți dintre cei anchetați acum au declarat la poliție că mașinile nu le aparțin, ci le-au împrumutat.
Când au verificat o persoană care se prezentase să încaseze ajutorul social într-o mașină de lux, anchetatorii din Duisburg au descoperit că autoturismul era înregistrat pe numele unui tânăr de 19 din alt oraș.
Acesta mai avea înregistrate pe numele lui alte opt mașini de lux. Parchetul îl anchetează pentru falsă deținere.
La scurt timp după raidul din Duisburg, procurorul-șef a confirmat că motivul acțiunii a fost destructurarea clanurilor infracționale din oraș.
Cele două Job Center unde au stat la pândă polițiștii sunt folosite în special de români și bulgari pentru a-și încasa ajutoarele sociale.
În octombrie 2018, poliția a mai făcut o acțiune. Șoferul, care aparține unei familii cunoscute de autorități din Duisburg, a venit la volanul unui Mercedes C63 AMG.
Membrii unui astfel de clan infracțional nu au un venit legal, dar poartă haine de firmă, au telefoane mobile și mașini scumpe, și sunt înregistrați ca șomeri.
În Duisburg aproape 2.800 de persoane fac parte din clanuri de infractori.
Autoritățile au înființat un concept similar cu cel din Berlin-Neukölln.
Începând cu luna iunie 2018, doi procurori vor lucra sub acoperire în Duisburg-Hamborn.
Cele două cartiere care vor fi sub lupa anchetatorilor sunt Hamborn și Marxloh pe care oficialii vor să le refacă sigure, după cum a explicat procurorul-șef Müller pentru Focus Online.
Activitățile infracționale ale clanurilor vor fi aspru monitorizate.
Anchetatorii vor să identifice și să stopeze operațiunile financiare ale clanurilor.
Pentru aceasta, Parchetul dorește să intensifice cooperarea cu Poliția, Fiscul, Vama și alte autorități.