Skip to content

GERMANIA: Un muncitor român de la un abator a murit de TBC. A fost înființat un fond pentru a-i ajuta familia

Pe 15 decembrie 2018, un român care lucra la un abator din Emstek a murit de tuberculoză. Alți doi angajați erau de asemenea bolnavi.

Cazurile lor au fost raportate autorităților în septembrie și octombrie 2018. Un alt caz de TBC s-a înregistrat la un abator din Essen.

Toți patru locuiau în Osnabrück și s-au îmbolnăvit de plămâni în 2018, conform NDR. Erau români, a scris atunci publicația Münsterlicher Tageszeitung.

Nu se știe clar cum s-au infectat, dar cert este că nu au luat boala unul de altul pentru că fiecare avea o altă tulpină.

După moartea românului, soția acestuia s-a confruntat cu mari probleme financiare, scrie Nordwest Zeitung.

Ea s-a mutat împreună cu cei doi copii la părinții ei și trăiește din puțini bani.

De aceea, doi nemți au avut ideea înființării unui fond de ajutorare pentru muncitorii migranți.

Ludger Themann, care lucrează cu refugiați, și avocatul Josef Kleier, care consiliează muncitori imigranți la Caritas-Sozialwerk, s-au gândit cum să ajute familia românului.

„Sperăm să atragem donații de la populație. Banii ar trebui să o ajute pe văduvă”, a explicat pentru NDR Ludger Themann.

Avocatul Kleier a adăugat că fondul trebuie să funcţioneze pe o perioadă îndelungată şi să existe suficienţi bani pentru cazuri similare.

Românul decedat a locuit și într-o clădire insalubră, un fost hotel din Cloppenburg, scrie NDR.

Clădirea a fost de curând renovată,  dar condițiile în care locuiesc muncitorii de la un abator sunt în continuare criticate.

Din cauza faptului că presa a atras atenția asupra acestor condiții, proprietarii nu mai vor să o închirieze.

Ca urmare, 39 de muncitori, printre ei și români, au eliberat camerele, conform NDR, și au fost trimiși în dormitoarele unei foste baze aeriene unde mai erau cazați alți muncitori.

Decizia proprietarilor de a nu mai închiria clădirea pare să fie urmarea știrilor negative din presă după ce mai mulți jurnaliști au vizitat pe 29 ianuarie 2019 locul.

Primăria din Cloppenburg a dorit să arate presei că clădirea are condiții bune pentru locuit.

S-a dovedit în schimb că fostul hotel este în condiții dezastruoase: nu are căldură și apă caldă de cinci luni.

În timpul vizitei jurnaliștilor, Hermann Asbree de la Primărie a lăudat locul proaspăt renovat și l-a descris ca fiind acceptabil pentru muncitori.

Jurnaliștilor NDR nu li s-a permis accesul în clădire, fiind lăsată doar presa locală.

Oficialii Primăriei au găsit tot felul de pretexte doar pentru a nu lăsa echipa TV să filmeze în interior.

Ziariștii de la Nordwest Zeitung care au intrat în clădire au scris un articol cu titlul: Exploatare în Cloppenburg? Reporterii au desccris lipsurile clădirii, inclusiv cele de siguranță la incendiu.

Detlef Kolde este consilier SPD în Cloppenburg și cunoaște bine clădirea. Prima oară a vizitat-o în 2013 și a găsit paturi ieftine, improprii pentru dormit, saltele folosite, mucegai, țevi ruginite.

Conform NDR, primii muncitori la abator au fost cazați în fostul hotel în 2009.  În prezent, sunt înregistrați oficial 39 de persoane cu vârste între 18 și 57 de ani.

Începând cu 2014, aici au fost înregistrate în total 360 de persoane. Principalul subcontractor al abatorului oferă nu numai locuri de muncă, ci și cazare.

NDR a intrat în posesia unui contract de închiriere. Fiecare muncitor la abator plătește 270 de euro pe lună pentru un pat.

Astfel că toți plătesc o chirie totală de peste 10.000 de euro. O afacere bună pentru subcontractor, scriu cei de la NDR.

Hermann Asbree de la Primărie susține că a verificat clădirea de mai multe ori, dar instituția nu a reacționat până când Daniela Reim de la Beratungsstelle für mobile Beschäftigte – Centrul de consiliere pentru muncitori mobili nu a atras atenția asupra faptului că în clădire nu exista căldură și apă caldă de cinci luni.

Urmarea a fost că în Consiliul Local se discută despre interzicerea accesului Danielei Reim în clădire.

Chiriașii fostului hotel au fost de curând relocați în Ahlhorn într-o fostă bază aeriană, un alt loc de cazare pentru muncitorii din abatoare.