Skip to content

GERMANIA: Zeci de români în Casa Ororilor din Regensburg

Aproape 100 de persoane, inclusiv copii, trăiesc într-o clădire infectă din Liebigstraße nr. 8 în Regensburg. Cele mai multe dintre acestea sunt din România și Bulgaria. Clădirea aparține primăriei printr-o fundație. Consilierii CSU au cerut edilului să achiziționeze clădirea, dar chiar unii dintre consilieri au votat în cadrul fundației împotriva vânzării.

Acum câteva săptămâni, jurnaliștii publicației Wochenblatt au făcut un reportaj la casa groazei din centrul orașului. Aproape 100 de oameni, unii cu copii mici, cei mai mulți din România și Bulgaria locuiesc în condiții inumane, înconjurați de șobolani. Clădirea fusese cândva una de birouri și sport.

Marți, 17 iulie, clădirea va fi închisă și scoasă la licitație. Ea aparține Fundației Caritabile Evanghelice care o are în chirie. Mulți politicieni au mare influență asupra deciziilor acestei fundații. Așa că s-a pus problema ca această clădire să fie achiziționată de primărie care ar urma să construiască aici apartamente sociale.

Unii consilieri se opun pentru că zona nu este una rezidențială, ci una comercială, alții spun că această clădire, de 2.000 de mp, este prea mică pentru afaceri. Pentru a-i schimba destinația, trebuie aprobat un nou plan urbanistic zonal.

Pe 5 iulie 2018, comitetul Fundației care avea luată în chirie clădirea a votat să nu participe la procedura de vânzare prin licitație. Decizia a fost luată în urma votului consilierilor CSU care au decis să nu folosească dreptul de preemțiune.

În urma acestui vot nu se știe ce se va întâmpla cu zecile de români care s-au aciuat în Casa Ororilor din Liebigstraße nr. 8.