Skip to content

Gest creștinesc făcut de o călugăriță. A încercat să sufoce mai mulți pui de câine

O măicuţă de la Mănăstirea Ghighiu din judeţul Prahova a fost prinsă în timp ce abandona mai mulţi pui de câine pe un câmp din apropierea comunei Plopu, scrie Adevărul.

Viceprimarul din localitate a surprins momentul şi a oprit duba în care se afla măicuţa. Aceasta şi-a recunoscut fapta, scuzându-se cu un ”Am greşit şi eu” și a spus că doar doi câini a aruncat.

Călugărița era la volanul unei dubiţe, PH 58 SMG, când a fost surprinsă în timp ce arunca pe un câmp saci în care se aflau mai mulţi pui de câine în viaţă. Conform martorilor, sacii erau legaţi la gură, astfel că animalele nu puteau să evadeze şi riscau să moară asfixiate.

Mireasa lui Hristos era însoţită de alţi doi bărbaţi îmbrăcaţi civil când a fost oprită de un reprezentant al Primăriei din comuna Plopu. Fără pic de remușcare, a spus că a vrut să omoare puii pentru că foarte multă lume abandonează zilnic câinii în curtea mănăstirii, iar numărul lor a crescut foarte mult.

Contactat telefonic de jurnaliștii de la Adevărul, Vasile Albu, viceprimarul comunei Plopu, cel care a prins-o pe măicuţă în fapt, a declarat că femeia poate fi sancționată de Poliția Locală cu 100 de lei.

”Am văzut o dubiţă suspectă. Era parcată pe marginea drumului, pe câmp. Mare mi-a fost mirarea să văd la volan o măicuţă. Am văzut pe câmp un sac de rafie sfâşiat aşa, iar lângă era o căţea cu pui, dintre care unul era mort. Am chemat pe cei de la Parcul Bucov pentru că nu am reuşit să prindem căţeaua. M-am interesat ulterior telefonic şi am înţeles că medicul a reuşit să o tranchilizeze şi au dus-o la adăpost împreună cu puii”, a declarat Vasile Albu pentru Adevărul.

Legea prevede însă sancțiuni penale pentru cei care comit acte de cruzime față de animale.

Carmen Arsene, preşedintele Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor, a declarat pentru News România că în conformitate cu Legea 205/2004 privind protecția animalelor abandonarea și/sau alungarea unui animal a cărui existență depinde de îngrijirea omului reprezintă cruzime față de animale și se sancționează cu amendă de până la 3.000 de lei.

Președintele Federației a precizat că este de apreciat acțiunea viceprimarului care a condamnat acest gest contrar bunei morale, însă aplicarea unei amenzi nu este în competența Primăriei sau Poliției Locale, instituțiile abilitate fiind Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și Politia Română.„

„Pe de altă parte, mănăstirile, considerate prin natura lor făcătoare de bine, pot reprezenta un magnet pentru cei care nu-și mai doresc animale și consideră că abandonul în preajma acestora este mai puțin ilegal sau mai putin imoral. Abandonul este ilegal și imoral!”, a declarat Carmen Arsene.
Pentru a preveni asemenea acțiuni crude, primăriile ar trebui să se implice în sterilizarea animalelor cu proprietar prin subvenționarea acestei acțiuni. Mai mult, sterilizarea câinilor cu stăpân este obligatorie.