Skip to content

Guvernanții n-au timp pentru nevoia de infrastructură a moldovenilor

Moldovenilor care au venit de la capătul lumii să ceară autostrăzi care să-i lege cumva de restul țării le-a fost refuzat dialogul. Nici un oficial nu a ieșit să le promită, măcar, că se va ține cont de nevoile oamenilor. Mai mult decât atât, jandarmii și poliția au făcut tot posibilul să nu-i lase să ajungă la destinația pe care și-o propuseseră – Piața Victoriei

Întâi le-au spus, undeva prin Vrancea, că merg degeaba, că n-o să li se dea voie în Piața Victoriei. Unii au renunțat, alții și-au văzut de drum. După vreo 500 de kilometri i-au oprit la 100 de metri înainte de intrarea în piață. Cu mașini puse de-a curmezișul drumului. Le-au spus că n-au voie să intre cu mașinile în Piața Victoriei. Nu am idee pe ce s-au bazat când le-au spus asta, de vreme ce Piața Victoriei este, cu excepția cazurilor în care se strâng protestatarii, un spațiu destinat aproape exclusiv mașinilor.

Foto: Cristian Iohan Ștefănescu

După care au început să se bâlbâie în argumente. Întâi le-au spus că-s niște taximetriști care au ceva miting sau protest dinainte autorizat. Nu era nici un taximetrist în toată zona Pieței. Apoi li s-a spus că nu-i pot lăsa în Piață, că e risc de accidente. După care a venit un alt oficial MAI să le explice omenește că nu pot bloca piața pentru că trec salvări. A urmat varianta de a-i lăsa în piață pe picioare, că pentru protest pietonal ar avea autorizație – și i-au poftit să treacă, unul câte unul, printre mașinile de poliție și jandarmerie.

Foto: Cristian Iohan Ștefănescu

„Uliță am avut toată viața, am venit pentru autostradă”, le-au răspuns moldovenii.

I-au șicanat așa preț de vreo oră și jumătate. Timp în care oamenii ăia, obosiți de atâta drum și nervoși că statul își cam bate joc de nevoile lor, ar fi fost în stare să se ia de guler cu jandarmii. Nu că i-ar fi dovedit, dar când ești de opt ore pe drum ca să ceri drumuri bune și ai glicemia călătorului de cursă lungă, nu-ți mai pasă dacă pumnul în gură este figurat sau propriu.

Foto: Cristian Iohan Ștefănescu

Comisarul de poliție rutieră care coordona baricada Ministerului de Interne i-a plimbat cu vorba până când, fără vreo explicație, i-a anunțat că se va forma o escortă de motocicliști și mașini care să-i conducă prin piață, cu condiția să nu cumva să încerce să oprească mașinile în fața Guvernului.

Ce s-o fi schimbat în context, în cele 90 de minute, nu știe nimeni. Cu ce era mai sigur protestul după o oră și jumătate de tergiversări și obstrucții din partea poliției și jandarmeriei, greu de spus. Cert este că, la final, i-au încolonat și le-au dat voie să dea o roată Pieței Victoriei, să facă o stânga împrejur dinspre Muzeul Antipa prin fața Guvernului, după care i-au dus să-i rătăcească prin târg, că doar știm cu toții că orice român din afara Capitalei are oroare de traficul bucureștean și dacă-i lași cine știe pe unde sigur se demoralizează și pleacă în drumul lor îndărăt, alte șapte ore întors.

Foto: Cristian Iohan Ștefănescu

Cât timp i-au ținut blocați pe Kiseleff, la cam 100 de metri de Guvern și vreo 50 de sediul PSD, nici un oficial al administrației sau al partidului de guvernământ nu a venit să-i întrebe de sănătate.

Probabil că se terminară micii.