Curtea Constituțională a decis pe 6 noiembrie 2018 în unanimitate că primarii nu pot beneficia de pensii speciale.

Legea Codului Administrativ, așa cum a fost denumită, a fost respinsă în totalitate ca neconstituțională.

44 de deputați din Partidul Național Liberal, Uniunea Salvați România, Partidul Mișcarea Populară și șase deputați neafiliați, dar și Klaus Iohannis au cerut Curții să verifice dacă această lege respectă Constituția.

„Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea privind Codul administrativ al României este neconstituțională, în ansamblul ei, fiind contrară prevederilor Constituției”, se arată într-un comunicat de presă.

Legea criticată a fost adoptată fără avizul Consiliului Economic și Social contrar Constituției, au decis judecătorii.

Unele articole ale legii au fost adoptate de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, fără respectarea competențelor decizionale între cele două Camere, așa cum prevede Constituția.

Deputații care au sesizat Curtea Constituțională referitor la această lege au susținut că pensiile speciale pentru aleşii locali introduse în Codul administrativ încalcă principiul egalităţii cetăţenilor în faţa legii.

Președintele României a atacat legea din cauză că aceasta permitea minorităților naționale să folosească limba maternă în administrație indiferent de câți etnici trăiau în acea localitate.

Prin această lege se elimina pragul de 20% pentru folosirea limbii materne a minorităților naționale în administrația locală, Mai mult, plăcuțele bilingve de la intrarea în localități puteau fi montate indiferent de numărul membrilor unei minorități din acea așezare.

Legea 369/2018, sau Codul Administrativ, a fost adoptată de Camera Deputaților pe 9 iulie 2018. Cu o lună înainte, ea fusese adoptată și de Senat.

Codul, inițiat de 165 de deputați și senatori PSD și trei deputați neafiliați, a fost semnat de Liviu Dragnea și Paul Stănescu, ultimul fiind în prezent din tabăra celor care se opun în PSD lui Dragnea.

Codul Administrativ oferea posibilitatea feudalizării României prin oferire de puteri sporite președintelui unui Consiliu Județean.

Deputații care au constestat la Curtea Constituțională Codul Administrativ au explicat judecătorilor că primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții Consiliilor Județene nu au dreptul să primească pensii speciale pentru că se încalcă principiul egalității în fața legii.

„Nu fac parte dintr-o categorie socio-profesională vulnerabilă sau defavorizată astfel încât să se poată considera că acordarea unor venituri suplimentare ar putea avea ca scop sau ca efect compensarea unor neajunsuri discriminatorii și restabilirea egalității între acești cetățeni și restul societății”

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!