Guvernul spaniol a promis vineri că va construi tabere şi adăposturi pentru 7.000 de migranţi în Insulele Canare. Aici autorităţile se confruntă cu o criză provocată de creşterea numărului de refugiaţi, informează Agerpres care preia o informație a Reuters.

Autorităţile judiciare au vizitat portul Arguineguni din Insula Gran Canaria după ce primarul a denunţat “condiţiile subumane” în care trăiesc pe chei peste 1.000 de migranţi.

Ministrul spaniol al Migraţiei a afirmat într-o conferinţă de presă că luna viitoare se vor deschide mai multe tabere temporare pe insulele Gran Canaria, Tenerife şi Fuerteventura unde sosesc 90% din migranţi.

Pe de altă parte, ministerul continuă să caute o soluţie pe termen mai lung.

Primăriile, armata şi chiar unele firme private vor pune la dispoziţie temporar unele proprietăţi pentru înfiinţarea de tabere şi adăposturi pentrumiile de migranți. Ministerul Apărării a predat un depozit militar vechi care poate fi folosit ca adăpost pentru 800 de oameni şi care şi-a deschis porţile luna aceasta.

În Canare au ajuns în 2020 aproape 17.000 de migranţi, de peste 10 ori mai mulţi decât anul trecut, cei mai mulți din nordul Africii care, rămaşi fără veniturile din turism, au plecat spre Canare.

Oficialii spanioli susțin că repatrierea acestora a devenit tot mai dificilă din cauza epidemiei. Practic, repatrierile au încetat după închiderea graniţelor, iar în prezent Spania îşi reface capacitatea de a returna migranţii şi încearcă să blocheze sosirile, mai scrie susrsa citată.

Potrivit BBC, peste 1.600 de imigranți africani au fost salvați pe mare sau au ajuns în Insulele Canare la sfărșitul săptămânii trecute. Aproximativ 1.000 au sosit sâmbătă în 20 de bărci cu care abia se putea naviga.

Lanțul Insulelor Canare se află la doar 100 km de coasta Africii de Nord. Luna trecută, cel puțin 140 de migranți care aveau de gând să ajungă în Europa continentală prin Canare s-au înecat după ce o barcă care transporta aproximativ 200 de persoane s-a scufundat în largul coastei Senegalului.

Această rută spre Europa pare a fi tot mai folosită de migranții africani și este posibil ca frumoasele insule să ajungă ca insula grecească Lesbos din Marea Egee. Insula a fost practic distrusă de miile de migranți după ce tabăra lor a fost distrusă de flăcări.

Migranții și refugiații care populaseră tabăra Moria dorm acum oriunde pot în Lesbos: în parcările din centrul comercial, în benzinări, în cimitire și susțin că Europa nu există, ci este un Iad.

SERBIA: Migranții își ridică corturi la frontieră așteptând să poată intra ilegal într-o țară UE

Șofer român de TIR, arestat pentru că scotea migranți ilegali din Anglia

Brexit: Imigranții care nu cunosc limba engleză nu vor mai fi primiți în Regatul Unit începând cu 2021

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!