IOHANNIS: Este alarmant numărul mare de copii cu părinți plecați la muncă în străinătate

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, 20 noiembrei, în timpul unei mese rotunde la Cotroceni că numărul copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate este alarmant de mare, conform Agerpres.

El a mai spus că există o problemă pentru că statisticile cu care lucrează instituţiile diferă dramatic și nu există o evidență exactă.

La întâlnirea de la Cotroceni, axată pe situaţia copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, au participat și invitați din străinătate, printre ei numărându-se și comisarul european pentru Justiţie, protecţia consumatorului şi egalitate de gen, Vera Jourova.

„Ca părinte, alegerea între a pleca pentru a-i asigura copilului tău o viaţă mai bună din punct de vedere material şi cea de a rămâne în ţară pentru a-i fi alături zi de zi nu este deloc uşoară. Cu astfel de situaţii nu se confruntă doar România, însă la noi numărul mare de copii cu părinţi plecaţi la muncă în străinatate este de-a dreptul alarmant”, a declarat Iohannis.

„Unele studii vorbesc despre 300, chiar 350 de mii de copii, iar instituţiile statului lucrează cu cifre care diferă dramatic. Statisticile Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului arată, pe de-o parte, că avem 95 de mii de copii în această situaţie, iar, pe de altă parte, Inspectoratele Şcolare Judeţene raportează 159 de mii de copii”, a mai spus președintele, conform sursei citate.

„Aşadar, primul lucru pe care statul îl are de făcut este să îi identifice şi să îi ia în evidenţă cu exactitate. Nu este însă suficientă doar cunoaşterea statistică a numărului de cazuri, e nevoie şi de o cunoaştere individuală, din teren, pentru a trece de la numere la nume”, a mai spus președintele României.

Klaus Iohannis a subliniat că asistenţa în cazuri punctuale nu este suficientă şi că întregul sistem trebuie regândit.

“Este nevoie de efort susţinut, deoarece ştim bine că, în absenţa grijii părinteşti, copiii rămaşi singuri în ţară sunt expuşi la riscul lipsei de performanţă şcolară, la absenteism, la delincvenţă şi chiar la violenţă, inclusiv cea îndreptată către sine – aşa-numitul ‘Sindrom Italia’.”

„Rănile afective sunt cele mai greu de alinat şi, în absenţa părinţilor, întreaga societate trebuie să se preocupe de situaţia acestor copii.”

„O Românie educată şi puternică nu are voie să-şi ignore nici unul dintre copiii săi! Un vechi proverb african spune: ‘It takes a village to raise a child’. Este, într-adevăr, nevoie de întreaga comunitate pentru a-i sprijini pe acei copii ai căror părinţi sunt departe.”

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA
error: ?