IOHANNIS: Luni se redeschid școlile în funcție de rata infectărilor

Președintele Klaus Iohannis a ținut marți, 2 februarie, o conferință de presă în care a anunțat că școlile se vor redeschide luni, cu foarte puține excepții.

Președintele a participat anterior declarației de presă la o întâlnire împreună cu premierul, ministrul Educației, ministrul Sănătății, experți și consilieri de la Administrația Prezidențială.

Semestrul al doilea începe luni, astfel că autoritățile au decis redeschiderea școlilor, cu câteva excepții. În UE școlile s-au redeschis deja, total sau parțial, în afară de trei state.

Elevii vor participa fizic la cursuri, dar se va ține cont de situația din fiecare localitate și în fiecare școală. „ Trebuie luate măsuri foarte stricte, fiindcă noi ne dorim ca școala să se desfășoare în condiții sigure și pentru copii, și pentru dascăli”, a explicat șeful statului.

În localitățile în care sunt puține cazuri de COVID-19, în așa-numitul scenariu verde, toți copiii merg fizic la școală, indiferent că este ciclu primar, gimnaziu sau liceu, dar și la grădiniță.

În localitățile care se află în scenariul galben, preșcolarii vor merge fizic la grădiniță, la fel ca școlarii din clasele I-IV  și a VIII-a, ultimii pentru că se pregătesc de examen. La liceu vor merge numai elevii din  clasa a XII-a pentru că se pregătesc de Bacalaureat.

În localitățile din scenariu roșu, merg fizic doar copiii la grădiniță și clasele I-IV la școală. Restul de la clasele a V-a până la a XII-a școala se va face on-line.

În localitățile care intră în carantină, toți elevii și preșcolarii stau acasă.

„Sunt multe detalii de clarificat: cum se verifică dacă un copil este bolnav sau nu, ce se face în acel caz, la câte cazuri de îmbolnăvire dintr-o școală se închide școala. Toate aceste lucruri vor fi foarte rapid clarificate printr-un ordin de ministru comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății care va fi pregătit astăzi și mâine și va fi dat publicității”, a mai declarat Iohannis.

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!