Skip to content

IOHANNIS: Nu intenționez să revenim la starea de urgență! Există măsuri mai puțin dure care au efecte poate chiar mai bune

Președintele României a declarat pe 9 octombrie, în urma unei vizite la Institutul Național de Sănătate Publică, că autoritățile vor impune noi restricții din cauza numărului mare de infectări cu COVID-19.

„Nu trebuie să intrăm în panică, însă trebuie să fim conștienți că ne aflăm într-o situație deosebită. O situație de sănătate publică deosebit de gravă și, dacă vrem, dacă vrem, să avem o viață apropiată de normalitate, este absolut obligatoriu să respectăm câteva norme: purtatul măștii, păstrarea distanței, igiena, în special igiena mâinilor, evitarea, cu cât mai mult cu atât mai bine, a aglomerărilor”, a explicat Klaus Iohannis.

El a adăugat că în anumite localități incidența pandemiei este mai mare, trebuie introduse restricții specifice. Iohannis a mai explicat că descentralizarea deciziei pentru restricții a fost un lucru bun, însă este nevoie de o metodologie care să permită luarea unor decizii mai rapide, mai eficiente și mai corelate cu situația din fiecare localitate și din fiecare județ.

Eu recomand să purtați mască tot timpul când ieșiți din casă. Deci, în spațiul public, indiferent că este în interior sau în exterior, e bine pentru noi, pentru cei apropiați să purtăm mască. (Klaus Iohannis)

Șeful statului a mai spus că nu se va reveni la starea de urgență pentru că există măsuri mai puțin dure care au efecte poate chiar mai bune.

„Nu avem nevoie să închidem toată țara pentru a avea un efect de îngrădire. Pentru a purta mască nu e nevoie de stare de urgență. Sunt de părere că evenimentele la care se adună multă lume și probabil controlul devine mai greu vor trebui restricționate. Am văzut, din păcate, prea multe întruniri care au un substrat pozitiv, de tip nunți, botezuri, serbări, unde nu au fost respectate aceste restricții și este posibil ca astfel de întruniri să fie restricționate”, a mai declarat Iohannis.

Președintele țării a subliniat că închiderea școliilor nu trebuie exagerată: „Copiii sunt în siguranță în școli. Copiii trebuie să meargă la școală să învețe. Părinții trebuie să își trimită copiii la școală ca să poată și ei să meargă la serviciu și așa mai departe. Deci, repet, măsuri restrictive trebuie luate acolo unde nu există altă soluție și trebuie foarte bine analizate.”

Angajații români, afectați emoțional de pandemia de coronavirus

Coronavirus în România: Record de morți și aproape 3.000 de noi infectări în 24 de ore

IOHANNIS: „Pandemia de COVID-19 reprezintă pentru România cea mai dramatică perioadă de după 1989”

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!